COVID-19

We laten niemand achter!

Ondanks de zeer moeilijke omstandigheden blijft Dokters Van de Wereld operationeel voor de daklozen, vluchtelingen en alle andere kwetsbare mensen in ons land die volledig zijn afgesloten van het zorgsysteem.

Op deze pagina vind je de laatste nieuwtjes over de situatie op het werkveld van Dokters van de Wereld.

Dokters van de Wereld: we laten niemand achter!

Laatste update: 27 oktober 2020

IK DOE EEN GIFT

Volg onze actualiteit

VOLG ONZE actualitEIT

 

Ondanks de ingewikkelde situatie blijft Dokters van de Wereld actief op het terrein en vervolgt ze haar pleidooi om toegang tot zorg te verlenen aan iedereen.

Ondek hieronder onze perscommunicatie omtrent onze zorgen in het kader van het coronavirus.

 

Dinsdag 27 oktober : 7 maand COVID-19 zorg

Vandaag zitten we middenin de tweede golf en Dokters van de Wereld maakt zich zorgen:  terwijl elders in het land de teugels strakker worden getrokken, zien we dat de situatie voor daklozen en andere mensen aan de rand van de samenleving te veel op zijn beloop wordt gelaten en dat steunmaatregelen uit de 1e golf worden afgebouwd.  En dat met een nakende winter in het vooruitzicht.

Lees hier meer.

 

Dinsdag 27 oktober : Update over onze missies in Afrika

In de huidige situatie vormt COVID-19 een ernstige bedreiging voor heel wat van 's werelds armste landen. Lage- en middelhoge-inkomenslanden worden bijzonder hard getroffen. De crisis stelt niet alleen de gezondheidszorgcapaciteit in de landen danig op de proef, maar laat zich ook steeds meer voelen op politiek, maatschappelijk, ecologisch en economisch vlak.

Lees hier meer.

 

Vrijdag 16 oktober: We hebben je dringend nodig!

Ondanks al onze voorzorgsmaatregelen treft de tweede golf van COVID-19 ons land frontaal. De cijfers zijn zorgwekkend. Gisteravond heeft de overheid strenge maatregelen genomen om het virus in te dammen.

Lees hier meer.

 

Dinsdag 18 augustus: De impact van de 2e golf voor de Belgische projecten 

Een interview met Dr. Marieke Priem 

 

Dinsdag 30juni: Uitzonderlijke belastingsaftrek

De belastingvermindering voor giften aan erkende instellingen in de loop van 2020 wordt opgetrokken van 45 naar 60%.

Lees hier meer.

 

Zaterdag 13 juni 2020: Terugblik op 3 maand COVID-19-projecten in België

Dankzij de inzet van 600 vrijwilligers en de flexibiliteit op het terrein wisten we onze Belgische projecten afgelopen maanden te transformeren in COVID-19-proof consultaties. Vandaag zijn we in ons land actief met 20 COVID-projecten, meer dan 600 vrijwilligers, ontmoetten we duizenden mensen in onze projecten & voerden we 3000 medische consultaties uit. Een overzicht van een krachttoer.

Lees hier meer.

 

Zaterdag 13 juni 2020: 3 maand Dokters van de Wereld & COVID-19 in het buitenland

Hoe strijden en streden we afgelopen weken tegen COVID-19 in onze internationale projecten? Ook in het buitenland zetten onze teams alles op alles om onze patiënten te beschermen tegen het virus. 

Lees hier meer.

 

Vrijdag 5 juni 2020: Bergen - voetbalclub wordt daklozenopvang met medische consultaties

Door de COVID-crisis werden alle sportactiviteiten over het hele land stilgelegd.  In Bergen kreeg het voetstadium een nieuwe bestemming: de club werd er omgebouwd tot een dag- en nachtcentrum voor daklozen. Met 30 bedden werd het centrum een veilige haven voor dakloze mensen die anders op straat moesten blijven ronddolen in volle quarantaine.

Lees hier meer.

 

Donderdag 4 juni 2020: Achter de schermen van de herstelopvang in Antwerpen

Eind maart opende om de hoek van het Antwerpse De Coninkplein een herstelopvang voor verzwakte daklozen. Een plek waar ze veilig kunnen verblijven tijdens de lockdown om te voorkomen dat ze besmet raken met het COVID-19 virus. Een inkijk.

Lees hier meer.

 

WOENSDAG 6 MEI 2020: OPROEP ANTWERPENAREN MET EEN HART VOOR DAKLOZEN

Dokters van de Wereld is op zoek naar 10 onthaalmedewerkers en verpleegkundigen die een halve dag per week komen helpen in de Antwerpse herstelopvang voor zieke en verzwakte daklozen:   “Ik ben hier sinds de opstart van het centrum. In het begin was ik best wantrouwig. Nu, een paar weken later, kan ik zeggen dat dit de beste beslissing is die ik al genomen heb in mijn leven. Ik heb zwakke longen en hartproblemen en ik besef maar al te goed dat ik dus beter geen corona krijg.” Roger, bewoner van de herstelopvang

Lees hier meer over het project & gezochte profielen 

 

Maandag 27 april 2020: 7 humanitaire organisaties lanceren de oproep COVID 12-12

Onder de naam COVID 12-12 lanceert Consortium 12-12 een oproep tot solidariteit, om te beantwoorden aan de urgentie in de kwetsbare ontwikkelings-landen geraakt door de COVID-19 pandemie. Geconfronteerd met deze ongeziene crisis, mobiliseren de 7 humanitaire organisaties van Consortium 12-12 – het Belgische Rode Kruis, Caritas International België, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit, Plan International België, UNICEF België – zich om de pandemie te stoppen en miljoenen levens van kwetsbare mensen te redden. 

Hier vind je ons persbericht terug.

 

Vrijdag 24 april 2020: meer dan 1.000 consultaties op 5 weken

Sinds de COVID-19-epidemie heeft Dokters van de Wereld haar operaties in België versterkt en uitgebreid. Tussen 16 maart & 19 april voerde de organisatie 1.181 consultaties uit bij daklozen, vluchtelingen, transmigranten en mensen in extreme armoede.

Hier vind je ons persbericht terug.

 

Donderdag 23 april 2020: onze nieuwe COVID-activiteiten in Brussel

Een overzicht van de nieuwe activiteiten die sinds vorige week van start gingen: een nieuw dagcentrum voor daklozen, nieuwe locaties en medische versterking op onze medibus & medische permanenties in samenwerking met het Burgerplatform voor vluchtelingen.

Hier vind je meer.

 

Donderdag 23 april 2020: KWETSBARE KINDERTIJD IN DRC, BURKINA FASO EN BENIN

De epidemie straft deze kinderen 2 keer: de toegang tot medische hulp is nog moeilijker, terwijl de discriminatie en stigmatisering tegen hen dreigt toe te nemen.

Hier vind je meer.

 

Woensdag 22 april 2020: DE SITUATIE IN DE DRC

Dr. Mukwege & Dokters van de Wereld strijden in Bukavu tegen COVID-19.

Hier vind je meer.

 

Donderdag 16 april 2020: Organisaties over de hele wereld dringen aan op betere bescherming van dakloze mensen voor COVID-19

Het is absoluut noodzakelijk dat deze mensen prioriteit krijgen voor een Covid-19-screening, gezien hun grote kwetsbaarheid.

Hier vind je meer.

 

Woensdag 15 april 2020: de situatie in Niger

Zoals in veel andere landen, zijn ook in Niger de grenzen gesloten en werd het wegverkeer beperkt. Scholen, bars en restaurants zijn gesloten en ook hier is social distancing verplicht. Momenteel is nog geen sprake van een officiële lockdown.

Hier vind je meer.

 

Woensdag 15 april 2020: nieuw dagcentrum voor daklozen opent deuren in Brussel

Sinds vrijdag kunnen kwetsbare mensen terecht in een gloednieuw dagcentrum in het kader van de COVID-19 crisis. Daklozen en mensen in grote precariteit kunnen er terecht voor een douche, een maaltijd, een kledijwasdienst en een rustruimte met bedden

Hier vind je meer.

 

Donderdag 9 april 2020: HET ONMOGELIJKE DOEN OM GAO EN MENAKA TE BESCHERMEN

Mali heeft preventieve maatregelen genomen naar aanleiding van COVID19. Het land moet niet alleen vechten tegen het virus maar kampt daarbovenop met onveiligheid en kwetsbare zorgsystemen.

Hier vind je meer.

 

Woensdag 8 april 2020: Humanitaire Hub

De medische capaciteit in de humanitaire hub werd versterkt en uitgebreid naar alle inwoners in Brussel zonder toegang tot zorg 

Hier vind je meer.

 

Dinsdag 7 april 2020: COVID-19 & de Vlaamse kust

Dokters van de Wereld rolt activiteiten uit in Zeebrugge, Brugge & Oostende

Hier vind je meer.

 

Vrijdag 3 april 2020: Zorghelden - vrijwilliger Sarah vanuit de Corona-Medibus

Sarah Vrijens uit Etterbeek is Klinisch Orthopedagoog en is na haar werkuren aan de slag als onthaalmedewerker op de Brusselse medibus van Dokters van de Wereld.

Hier vind je meer.

 

Woensdag 1 april 2020: Dokters van de Wereld Internationaal Netwerk

Pandemieën kennen geen grenzen.

Hier vind je meer.

 

Dinsdag 31 maart 2020: De situatie in de Balkan

We versterken onze psychologische hulpverlening in Bosnië en medische hulpverlening in het asielcentrum in Porin (Zagreb), Kroatië. 

Hier vind je meer.

 

Vrijdag 27 maart 2020: DOKTERS VAN DE WERELD HELPT 1.300 KWETSBARE MENSEN IN TUNESIË

In Tunesië zijn de opvangcentra verzadigd, werden de mobiele maraudes opgeschort en is geen sprake meer van voedselbedeling en mobiele zorgdiensten.

Hier vind je meer.

 
Dinsdag 24 maart 2020: Activiteiten van Dokters van de Wereld in coronatijden - Wat doen we waar in België?

Dokters van de Wereld heeft de Belgische projecten intussen gereorganiseerd om het hoofd te bieden aan de meest acute en dringende noden.

Hier vind je meer.

 

Maandag 23 maart 2020: Dringend meer testen nodig om epidemie te vertragen

 

Dokters van de Wereld, Samusocial en Straatverplegers maken zich ernstige zorgen over de impact van de Coronacrisis zolang niet meer werk gemaakt wordt van een methodische opsporing van het Covid-19-virus.

Hier vind je meer.

 

Donderdag 19 maart 2020: Noodsituatie dreigt voor daklozen

 

In een vorig persbericht riep Dokters van de Wereld op om extra maatregelen te treffen voor daklozen en mensen aan de rand van de samenleving. Zij zijn fysiek extra kwetsbaar, kampen vaker met chronische ziektes, kunnen niet aan thuisquarantaine  doen, zijn afgesloten van het zorgsysteem en lopen extra veel risico op blootstelling. In de toespraak van de nieuwe inperkingsmaatregelen op 17 maart werd echter met geen woord gerept over deze kwetsbare groepen. Dokters van de Wereld benadrukt dat de situatie extreem urgent is. Zonder extra steun vanuit de overheid zal de situatie op het terrein verslechteren. 

Hier vind je meer.

 

VRIJDAG 13 MAART 2020: Hoe aan thuisquarantaine doen als je geen huis hebt?

 

België wordt geconfronteerd met een dreigende corona-epidemie. Hoewel de Belgische autoriteiten verschillende doortastende maatregelen hebben genomen, zijn deze tot hiertoe niet aangepast  voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen aan de rand van onze samenleving. De sector is momenteel in overleg met de betrokken overheden om tot oplossingen te komen.

Hier vind je meer.

Een dakloos op straat

Word vrijwilliger

Vandaag is solidariteit meer dan ooit noodzakelijk. Er bestaan verscheidene manieren om te helpen en Dokters van de Wereld te ondersteunen gedurende deze pandemie.

 

OPROEP VOOR VRIJWILLIGERS

 

We zijn actief op zoek naar medische vrijwilligers voor ondermeer onze medibus en humanitaire hub.
 

Ben je een dokter of verpleegkundige? Kun je jezelf een paar uur per week vrijmaken om onze teams te versterken?

We hebben je nodig!

Contacteer ons: engagement@doktersvandewereld.be 

We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Ben je zelf geen dokter of verpleger? Aarzel niet om onze oproep te delen op je eigen sociale kanalen.

Doe een gift

STEUN ONS

 

Vandaag de dag kan jouw vrijgevigheid een verschil maken en levens redden in België. Doe een donatie aan Dokters van de Wereld en help ons om te zorgen voor de mensen die de maatschappij langzaam maar zeker vergeet.

Met jouw donatie van €200 kunnen we onze medische consultaties in Brussel en in Antwerpen voortzetten, onze medische staf beschermen en de medische kosten van 10 daklozen dekken.

Na aftrek van de belasting kost deze schenking je slechts €80 en maakt echt het verschil.

 

IK DOE EEN GIFT

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753