Harm reduction en kwetsbare minderheden

In onze nationale en internationale projecten ontmoeten we dagelijks mensen die leven en werken aan de rand van onze samenleving. Hun profiel is erg divers, maar elk van hen wordt gestigmatiseerd en uitgesloten door de samenleving én het zorgsysteem. 

Wat we doen

 

Met wie werken we?

 

Dak- en thuisloze mensen, mensen zonder papieren, jongeren die leven op straat, druggebruikers, sekswerkers, genderminderheden (LGBTQIA+) die in moeilijke omstandigheden leven.

Dokters van de Wereld heeft meer dan 40 jaar ervaring in het werken met mensen aan de rand van de samenleving: in plaats van hun leefsituatie en identiteit te stigmatiseren of te veroordelen, doen we aan outreach en bouwen we samen met hen aan oplossingen die aangepast zijn aan hun noden. Naast het aanbieden van medische, mentale en holistische zorg, ijveren we samen met hen voor het wegwerken van de wettelijke, morele en sociale barrières waar deze mensen dagelijks tegen oplopen en die (zorg)exclusie in stand houden. 

Onze acties rond harm reduction

 

  1. Toegang tot medische en mentale zorg; 
  2. Informatie, sensibilisering en aangepaste communicatie over gezondheid en schadebeperkend gedrag;
  3. HIV- en hepatitis-screening; 
  4. Distributie van condooms en steriel consumptiemateriaal;
  5. Preventie en behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen; 
  6. Preventie, screening en behandeling van TBC;
  7. Preventie van overdosissen; 
  8. Verdedigen van mensenrechten en strijden tegen criminalisering en stigmatisering;
  9. Integratie in het zorgsysteem.
rdr infographic

Projecten

Actualités

“De huidige beleidsmakers houden geweld en sociale verdeeldheid in stand” Op woensdag 26 juni verzamelen meer dan 50 Belgische verenigingen zich vanaf 17:00 uur bij Kiosk Radio in het Brusselse Warandepark. Aanleiding is de internationale dag Support. Don’t Punish. Het doel? Een herziening van de drugswet uit 1921 eisen. Dit brede maatschappelijke front roept op om af te stappen van de repressieve en stigmatiserende aanpak die het Belgische drugsbeleid al een eeuw lang kenmerkt. Het is tijd om criminalisering te vervangen door een benadering die focust op volksgezondheid, mensenrechten en
Brussel, 10 juni 2025. Deze avond hebben Amnesty International en het Platform Abortion Right op de gevel van de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Brussel een boodschap geprojecteerd (365 dagen van loze beloften. Abortus is een recht. Verander de wet) waarmee ze krachtig protest aantekenen tegen een jaar van stilstand op het vlak van het recht op abortus in België. Een jaar na de laatste parlementsverkiezingen veroordelen de organisatoren de loze beloften en het politiek gekonkel ten koste van de mensenrechten.
In een tijd waarin drugs nog nooit zo aanwezig waren in onze samenleving, is het essentieel om te benadrukken dat deze realiteit ook de gevangeniswereld treft.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contact

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753