Harm reduction en kwetsbare minderheden

In onze nationale en internationale projecten ontmoeten we dagelijks mensen die leven en werken aan de rand van onze samenleving. Hun profiel is erg divers, maar elk van hen wordt gestigmatiseerd en uitgesloten door de samenleving én het zorgsysteem. 

Wat we doen

 

Met wie werken we?

 

Dak- en thuisloze mensen, mensen zonder papieren, jongeren die leven op straat, druggebruikers, sekswerkers, genderminderheden (LGBTQIA+) die in moeilijke omstandigheden leven.

Dokters van de Wereld heeft meer dan 40 jaar ervaring in het werken met mensen aan de rand van de samenleving: in plaats van hun leefsituatie en identiteit te stigmatiseren of te veroordelen, doen we aan outreach en bouwen we samen met hen aan oplossingen die aangepast zijn aan hun noden. Naast het aanbieden van medische, mentale en holistische zorg, ijveren we samen met hen voor het wegwerken van de wettelijke, morele en sociale barrières waar deze mensen dagelijks tegen oplopen en die (zorg)exclusie in stand houden. 

Onze acties rond harm reduction

 

  1. Toegang tot medische en mentale zorg; 
  2. Informatie, sensibilisering en aangepaste communicatie over gezondheid en schadebeperkend gedrag;
  3. HIV- en hepatitis-screening; 
  4. Distributie van condooms en steriel consumptiemateriaal;
  5. Preventie en behandeling van seksueel overdraagbare aandoeningen; 
  6. Preventie, screening en behandeling van TBC;
  7. Preventie van overdosissen; 
  8. Verdedigen van mensenrechten en strijden tegen criminalisering en stigmatisering;
  9. Integratie in het zorgsysteem.
rdr infographic

Projecten

Nieuws

Op woensdag 26 juni, ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen de drugshandel, zullen meer dan 50 verenigingen uit de drugs- en verslavingssector, met de steun van aanverwante sectoren zoals justitie, mensenrechten, daklozen, geestelijke gezondheid en hulp aan asielzoekers, hun werkzaamheden stopzetten en zich verzamelen op het Albertineplein in Brussel tussen 16u en 17u30. Samen vragen deze verenigingen een einde te maken aan de vervolging van personen die drugs gebruiken en benadrukken ze, gezien de toename van de drugshandel, de dringende nood aan een drugsbeleid dat gericht is op de
België is getroffen door de drugshandel en de georganiseerde misdaad en wordt geconfronteerd met een grote crisis waarin de interfederale strategie en de gewestelijke maatregelen ontoereikend lijken te zijn. Het is duidelijk dat de angst voor en de dreiging met strafsancties contraproductief zijn in de context van de rehabilitatie van mensen die lijden aan verslaving. Er is een radicale verandering van aanpak nodig om het geweld in verband met drugshandel op de lange termijn in te dammen.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753