Migratie

Het Europese migratiebeleid is schadelijk voor de gezondheid. Terwijl Europa beweert de vaandeldrager te zijn van de mensenrechten, ondergraaft ze elke dag haar eigen principes langs haar migratieroutes. Illegale pushbacks, repressieve migratiedeals met soms autoritaire regimes, zee-patrouilles die migrantenbootjes laten kapseizen, politieagenten die vrouwen en kinderen naakt in een ijskoude rivier duwen: het zijn geen taferelen uit een maffiafilm, wel de cynische uitwassen van een beleid dat mensen stap voor stap stript van elke notie van menswaardigheid. 

Wat we doen

 

Wat doen we?

 

Dokters van de Wereld is actief langs de verschillende migratieroutes, vanuit de woestijn in Niger tot aan het Klein Kasteeltje hier in Brussel. Elke dag zien onze medische teams de gevolgen van het Europese migratiebeleid: mannen, vrouwen en kinderen die in goede gezondheid vertrekken maar gaandeweg aftakelen door een teveel aan geweld en trauma’s en een gebrek aan onderdak, voedsel, basiszorg en menselijkheid.

Onze teams zijn daarom te vinden langs de migratie-hotspots in Europa en daarbuiten met een breed scala van medische en/of geestelijke zorgverlening. Onze observaties, getuigenissen en data die we onderweg verzamelen, gebruiken we om de beleidsmakers, media en het brede publiek te tonen wat zich afspeelt achter de schermen van een migratiebeleid dat enkel inzet op repressie en uitsluiting. 

Wie zien we in onze kabinetten?

 Mensen op de vlucht voor: 

  1. Klimaatverandering 
  2. Honger 
  3. Conflict en oorlog
  4. Economische crisis en extreme armoede 
  5. LGBTQIA+ vijandige regimes 
  6. Politieke vervolging
  7. Religieuze redenen 
  8. Geweld 
migratie infographic

onze projecten

Projecten

Nieuws

Al 5 jaar bieden vrijwilligers- en hulporganisaties dakloze migranten de essentiële (medische, psychologische, juridische, materiële ...) hulp die ze niet van de overheid krijgen. De Humanitaire Hub speelt structureel en zo efficiënt mogelijk in op de vele dringende behoeften van deze mensen. Sinds 2017 klopten al duizenden mannen en vrouwen aan. Ondanks de regionale financiering en een pand in bruikleen beschikt de Humanitaire Hub niet over permanente middelen of een infrastructuur. De autoriteiten moeten hun inspanningen opschalen.
Een consortium van humanitaire en middenveldorganisaties publiceert een derde rapport over het niet-opvang beleid van migranten in Brussel. Dit rapport heeft betrekking op de periode oktober 2023 tot maart 2024.
[Brussel, 2 mei] - Het wetsontwerp rond het aanklampende terugkeerbeleid, dat tot doel heeft het principe van vrijwillige terugkeer indien mogelijk, gedwongen indien nodig, van migranten, waaronder asielzoekers, die het grondgebied moeten verlaten in de wetgeving te verankeren, werd deze donderdag 2 mei goedgekeurd in het Parlement. Dit wetsontwerp stelt voor om mensen in migratie te onderwerpen aan verplichte medische onderzoeken, maar formaliseert ook het verbod op opsluiten van kinderen. Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld zijn tevreden met het verbod op het opsluiten van

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753