COVID-19 : De situatie in Niger

De hygiënische omstandigheden verbeteren & strijden tegen haatboodschappen tegen migranten

Zoals in veel andere landen, zijn ook in Niger de grenzen gesloten en werd het wegverkeer beperkt. Scholen, bars en restaurants zijn gesloten en ook hier is social distancing verplicht. Momenteel is nog geen sprake van een officiële lockdown. 

Diagnoses en medische behandelingen zijn gratis. Daarnaast werd een plan uitgebouwd om de landbouw & microkredieten te ondersteunen en belastingen tijdelijk te verlagen. Toch zijn er nog veel uitdagingen.  

"Dokters van de Wereld staat al jaren aan de zij van migranten in Niger. Dat blijven we doen tijdens de COVID-crisis: we bieden medische en psychologische zorg en sensibiliseren hen over hoe ze besmetting & verspreiding van het virus kunnen voorkomen.  Daarnaast doen we ook inspanningen voor de lokale bevolking. We ondersteunen mee de boodschappen van de overheid en de lokale leiders van de gemeenschappen.” vertelt Soumaila Maiga Ibrahim, algemeen coördinator van de missie van Dokters van de Wereld in Niger.   

In Agadez

Dokters van de Wereld biedt gezondheidszorg aan voor migranten die vanuit uit Algerije of Libië Agadez binnenkomen en verplicht in quarantaine worden gezet.

In de dag- en nachtcentra in de getto's waar de migranten wonen:

  • Dokters van de Wereld werkt aan de verbetering van de hygiënische omstandigheden (er zijn al 20 handwasapparaten geïnstalleerd) en aan bewustmaking van de migranten.
  • Dokters van de Wereld trekt al jaren met mobiele medische & psychologische klinieken naar migrantengetto’s aan de rand van de stad.  Dit blijven we verder doen & we blijven mogelijke spanningen gericht tegen migranten monitoren.

Voor de bevolking als geheel:

  • Bewustmaking: Dokters van de Wereld ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid door het maken  van affiches en het versturen van berichten die op de radio worden uitgezonden. We organiseren ook mobiele bioscoopsessies waarin de preventieve maatregelen worden toegelicht.
  • Training van gemeenschapsleiders over preventie & stressmanagement
  • Psychologische eerste hulp: training voor operationele teams en professionals in de eerstelijnsgezondheidszorg.
  • Hulplijn met psychologen voor telefonische debriefings in getto's en gemeenschappen
  • Stigmatisering: deconstructie van geruchten over migranten


Soumaila Maiga Ibrahim: "Migranten, vooral zij die uit Algerije zijn teruggekeerd, zijn het doelwit van gevaarlijke geruchten.  De bevolking denkt dat zij het coronavirus binnenbrengen in Niger. We moeten deze foutieve discriminerende geruchten samen ontmijnen.”

In Niamey

Dokters van de Wereld ondersteunt  de humanitaire spelers in de strijd tegen COVID-19 : ”we ondersteunen ook hier de overheid en maken de meest kwetsbare groepen bewust van de risico’s en preventiemaatregelen. Hierbi richten we ons op bedelaars, waaronder talibé-kinderen, straatverkopers, jonge huishoudmeisjes en straatkinderen. Daarnaast zorgen we voor de distributie van individuele beschermingskits”

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753