NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Mensen aan de rand van de samenleving

Terugblik op 3 maand COVID-19-projecten in België: We lieten niemand achter!

Dankzij de inzet van 600 vrijwilligers en de flexibiliteit op het terrein wisten we onze Belgische projecten afgelopen maanden te transformeren in COVID-19-proof consultaties.  Vandaag zijn we in ons land actief met 20 COVID-projecten, meer dan 600 vrijwilligers, ontmoetten we duizenden mensen in onze projecten & voerden we 3000 medische consultaties uit.   Een overzicht van een krachttoer.

600
vrijwilligers
20
Belgische COVID-19 projecten
3000
medische consultaties
dakloze man
Mobiele teams in 8 daklozencentra, hotels en kraakpanden

 

Toen de COVID-19-epidemie uitbarstte werd in eerste instantie geen woord gerept over de daklozen.  Nochtans moesten zij kiezen tussen de regen en de drop:  ofwel op straat blijven slapen ofwel in dichtbevolkte opvangcentra slapen.  De verschillende opvangcentra pasten zich gelukkig in sneltempo aan om de slaapruimtes aan te passen aan de sociale distancing richtlijnen en verschillende steden openden hotels om de daklozen in onder te brengen.  Toch bleven én blijven dakloze mensen een kwetsbare groep: niet iedereen vond een veilige slaapplek, de mainstream info vanuit de overheid raakt vaak niet tot bij hen en ze kampen vaker dan de gemiddelde bevolking met medische aandoeningen. 

Daarom besliste Dokters van de Wereld om consequent naar alle opvangcentra te trekken met teams van artsen.  Afgelopen weken waren we werkzaam in 8 verschillende opvangcentra voor daklozen in Brussel en Antwerpen en trokken we naar de tijdelijk geopende hotels en kraakpanden om er de bewoners medische hulp te bieden.  In totaal boden onze artsen afgelopen weken meer dan 600 consultaties.

Onze Medibus : 1560 bezoekers op de bus

 

De Medibus is al jaren een vaste stek in het Brusselse straatbeeld.  Al jaren trekken we naar stations, metrostations en doorheen de straten met onze mobiele teams en verpleegkundigen.  Tijdens de epidemie staken we een tandje bij:  we gingen naar extra locaties zoals de Naamsepoort of de Havenkaai op zoek naar mensen die buiten het zorgsysteem vallen.  We voegden artsen toe aan het verpleegkundige team.  We hielpen daklozen, minderjarige vluchtelingen en slachtoffers van seksueel geweld in hun zoektocht naar een slaapplek, water, sanitaire voorzieningen en medische hulp.  En we deelden hygiënekits uit aan mensen die zich geen maskers of desinfectiegel konden verloorloven.  Afgelopen weken kwamen in totaal 1560 mensen langs op onze bus en voerden onze medische teams 400 consultaties uit. 

Lees hier het portret van Sarah, vrijwillig onthaalmedewerker op de bus

medibus (c) olivier papegnies
dagcentrum voor daklozen (c)olivier papegnies
Een nieuw dagcentrum voor daklozen in hartje Brussel : elke dag 140 bezoekers

Toen de COVID-19-epidemie losbarstte moesten veel organisaties die daklozen helpen noodgedwongen de deuren sluiten.  Hierdoor konden heel veel Brusselse daklozen niet meer terugvallen op diensten zoals voedselbedeling of  doucheruimtes.  Dokters van de Wereld besloot daarom zelf het heft in eigen handen te nemen en bouwde een dagcentrum voor daklozen uit in een jeugdherberg in Brussel.  Sinds de opening op 15 april is het een onophoudelijke stormloop geweest: elke dag komen tot 140 daklozen langs voor een maaltijd, een douche of een momentje rust in de siestaruimte.   Nu is het duimen dat dit centrum ook na de crisis kan blijven bestaan.  De nood aan een dergelijk centrum is immers heel erg groot, ook buiten de COVID-19-crisis.

Lees hier de reportage en maak kennis met de bezoekers van het dagcentrum

herstelopvang antwerpen (c) Marie Monsieur
Een nieuwe herstelopvang voor zieke daklozen

 

Ook in Antwerpen zag een gloednieuw COVID-19-project het licht.   In Antwerpen leven heel wat chronisch zieke en verzwakte daklozen op straat.  Dat op zich is al onaanvaardbaar, maar tijdens de COVID-19-epidemie kon dit niet langer blijven duren. 

Daarom richtte Dokters van de Wereld i.s.m. met het Stad Antwerpen een herstelopvang voor zieke daklozen op, een plek waar zieke daklozen een eigen kamer krijgen, 24 uur op 24 medisch en psycho-sociaal begeleid worden door een team van artsen, verpleegkundigen en sociaal begeleiders en er samen gebouwd wordt naar genezing én een toekomstperspectief.

“Eerst was ik wantrouwig” vertelt Sterreke, één van de bewoners die al jaren kampt met een ernstige longziekte “Maar nu, enkele weken later is het de beste beslissing van mijn leven.  Hier krijg ik eindelijk de begeleiding waar ik al jaren nood aan heb.  Moest dit er niet geweest zijn zou ik tijdens de COVID-19 op straat moeten blijven ronddolen met mijn rugzak van 30 kilo.”

Lees hier de uitgebreide reportage en het verhaal van Sterreke in de Antwerpse herstelopvang

Onze lokale antennes in Wallonië en Vlaanderen

Al vele jaren heeft Dokters van de Wereld lokale antennes aan de kust en in Wallonië.  Na een reorganisatie bleven ook deze antennes wekelijks patiënten verwelkomen in Oostende, Zeebrugge, La Louvière en Namen.  Op deze lokale antennes zien we vooral Belgen in extreme armoede zonder toegang tot zorg.  Een uiterst kwetsbare groep dus in tijden van een epidemie.  In Oostende en Zeebrugge zien we naast diezelfde groep  ook transmigranten die vastzitten in ons land.

Daarnaast waren we in Wallonië in 3 steden actief met medische hulp in tijdelijke quarantainecentra voor daklozen.

Lees hier de reportage over de dakloze patiënten die kampeerden in een voetbalstadion in Bergen.

quarantainecentrum Mons (c)Olivier Papegnies
humanitaire hub (c) Kristof Vadino
De humanitaire hub : meer dan 1000 consultaties voor mensen onderweg in ons land

 

Vluchtelingen uit Soedan, Eritrea.  Minderjarige onbegeleide kinderen uit conflictgebieden.  Vrouwelijke vluchtelingen die te maken krijgen met seksueel geweld.  Dat zijn de mensen die wij al jaren  elke dag zien in de humanitaire hub voor mensen onderweg in ons land.  De humanitaire hub bleef tijdens de covid-crisis open.  Samen met Artsen zonder Grenzen breidden we ons medisch luik uit,  bouwden we een triagetent uit voor COVID-19-screening en waren we elke dag aanwezig met medische teams van artsen en verpleegkundigen.  

In totaal verleenden we afgelopen weken 1087 consultaties uit bij de mensen onderweg in ons land die de epidemie moesten overleven in de meest barre omstandigheden: zonder plaats om te slapen, te eten en met de constante dreiging van repressie en arrestaties. 

testing covid Dokters van de Wereld (c) Olivier papegnies
2500 COVID-tests bij kwetsbare mensen in Brussel

 

In mei werd Dokters van de Wereld door de Brusselse regering gevraagd om over gans Brussel COVID-19-tests te doen bij de meest kwetsbare inwoners van de stad: daklozen, vluchtelingen, mensen in extreme armoede of zonder papieren.  We trokken met een stevige ploeg van vrijwilligers naar ontelbare plaatsen in Brussel: van hotels, naar de daklozencentra of sociale ontmoetingsplaatsen voor daklozen.  In totaal testten onze vrijwillige artsen op enkele weken tijd bijna 3000 mensen op COVID-19.

Eddy (foto) was één van die duizenden mensen die we testten.  Na een zwaar rugletsel werd hij werkloos, belandde in een negatieve spiraal en werd uiteindelijk dakloos. Momenteel woont hij in een opvangcentrum van Les Petits Riens in Brussel. Daar test een arts van Dokters van de Wereld of Eddy COVID-19 heeft.

(c) olivier papegnies
Onze vaste zorgcentra

En dan is er nog de vaste waarde: de permanente zorgcentra van Dokters van de Wereld in Antwerpen en Brussel.  Hier zien doorheen het jaar het gros van onze patiënten.  Hier geven we hen medische hulp, begeleidden we hen naar de tandarts of specialisten en helpen onze sociaal assistenten hen om opnieuw toegang te krijgen tot het zorgsysteem.   Dat was tijdens de COVID-19-crisis niet anders.  In totaal kwamen in Antwerpen en Brussel afgelopen bijna 800 mensen langs die anders geen enkele toegang tot zorg zouden hebben gekregen.  

 

 

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753