Noodsituaties en crisissen

Extreme droogte, aardbevingen, overstromingen: de klimaatverandering duwt onze planeet in een chronische staat van urgentie. Daarbovenop komt de ellende van politieke, territoriale en ideologische twistpunten: van oorlog in Oekraïne en Gaza tot interne conflicten in Mali en Congo: in 2023 werd minstens 1 op de 6 mensen wereldwijd blootgesteld aan een gewapend conflict. 

Wat we doen

 

Wat doen we?

 

Of het nu over een natuurramp of oorlog gaat, een crisis mondt bijna altijd uit in een afkalving van het zorgsysteem. Het is op dit soort sleutelmomenten dat Dokters van de Wereld tussenkomt met noodhulpprogramma’s.

  1. In eerste instantie zorgen we na een grondige evaluatie op het terrein voor eerste noodhulp: we sturen (mobiele) teams, konvooien met medische apparatuur, medicatie en zetten bij ernstige beschadiging tijdelijke zorgcentra op. Zo bieden we een antwoord op de eerste en meest urgente curatieve zorgnoden. 
  2. Parallel werken we aan het herstel van het zorgsysteem. Dat doen we door zorgcentra te herstellen en te voorzien van materiële benodigdheden en personeel. Zo zorgen we voor een continuïteit van zorg voor de bevolking die ook voor de crisis nood had aan zorg. 
  3. We werken in synergie en ‘clusters’ met internationale instellingen, nationale overheden en andere lokale of internationale partners en humanitaire organisaties: zo zorgen we ervoor dat we niet naast elkaar werken en elkaar aanvullen. 
  4. Onze observaties, getuigenissen en data die we onderweg verzamelen, gebruiken we om beleidsmakers, media en het brede publiek op de hoogte te houden van wat zich afspeelt in het oorlogs- of rampgebied. 
Urgentie infographic

Projecten

Actualités

Brussel, 20 maart 2025. Dokters van de Wereld uit zijn diepe verontwaardiging over de hervatting van de Israëlische aanvallen op de Gazastrook. Dichtbevolkte stedelijke gebieden, geïmproviseerde scholen, huizen, appartementsgebouwen en tijdelijke onderkomens werden getroffen. Deze agressie heeft meer dan 400 doden geëist, voornamelijk burgers, waaronder vrouwen en kinderen.
Artsen zonder Grenzen, Dokters van de Wereld-Médecins du Monde, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ, BelRefugees, Caritas International en de Humanitaire Hub publiceren vandaag de vierde editie van hun “Dashboard” over het beleid van niet-opvang en de negatieve impact ervan op asielzoekers in België. Het rapport bestrijkt het jaar 2024 en onthult dat asielzoekers (voornamelijk alleenstaande mannen) nog steeds de bescherming en zorg wordt geweigerd waar ze wettelijk recht op hebben, met als gevolg dat duizenden mensen dakloos zijn en slechts beperkte toegang hebben tot sociale basisvoorzieningen
Drie jaar na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 hebben 12,7 miljoen Oekraïners nog steeds humanitaire hulp nodig. Dokters van de Wereld blijft voor hen klaarstaan met medische en mentale hulpverlening. Daarnaast ondersteunen we al 3 jaar lang tientallen zorg- en opvangcentra en trekken onze mobiele teams - soms met gevaar voor eigen leven - richting frontlinie of dorpen die helemaal zijn afgesloten van medische hulp.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contact

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753