COVID-19: nieuwe activiteiten in Brussel

Sinds de COVID-epidemie heeft Dokters van de Wereld haar operaties versterkt, aangepast en uitgebreid.

Een overzicht van de nieuwe activiteiten die sinds vorige week van start gingen: een nieuw dagcentrum voor daklozen, nieuwe locaties en medische versterking op onze medibus & medische permanenties in samenwerking met het Burgerplatform voor vluchtelingen.

Een nieuw dagcentrum voor daklozen

Op vrijdag 10 april opende een nieuw dagcentrum voor daklozen in Brussel. Het centrum is gehuisvest in een jeugdherberg en kwam tot stand met de steun van de Brusselse regering. Dokters van de Wereld staat in voor de volledige coördinatie en werkt samen met een hele reeks terreinpartners die werken rond voedseldistributie, douchediensten of bijvoorbeeld kledijwasdiensten. 

Elke dag kunnen tot 100 daklozen terecht in het centrum voor 2 maaltijden, een douche, een rustruimte en een kledijwasdienst. “Na een week draait het centrum al op volle toeren”, vertelt Marine Poliart die het centrum ter plekke mee coördineert. “Na één week waren er 572 opnames, met een gemiddelde van 120 bezoekers per dag, 100 maaltijden, 30 siesta’ en 50 douches per dag. In totaal zijn 20 vrijwilligers aan de slag in het centrum." 

Het centrum vult dan ook een reeks leemtes in nadat door de covid-crisis heel wat daklozenorganisaties hun activiteiten moesten stopzetten & daklozen de hulp voor een groot stuk zagen wegvallen.  Die zien ze met de komst van het centrum dus nu terugkeren.

Lees meer

Medibus: 4 rondes per week,  nieuwe locaties en extra artsenteams

Al jaren rijdt de zorgbus van Dokters van de Wereld doorheen de straten van Brussel. Tijdens de corona-epidemie werd het medische luik uitgebreid: “In gewone tijden is een verpleegkundige aanwezig in de bus. Maar omdat de medische noden nu groter zijn, zijn nu 2 à 3 verpleegkundigen en een vaste arts aanwezig op de bus. Zo kunnen we de bezoekers van de bus nauwgezetter opvolgen en efficiënt begeleiden in geval van een COVID-besmetting.”

In normale tijden heeft de bus vaste routes langs het Noord-, Zuid- en Centraal station. Daar worden nu tijdelijk nieuwe locaties aan toegevoegd: “Sinds de COVID-crisis zijn de noden op straat sterk verhoogd, zowel bij het reguliere daklozenpubliek maar ook bij mensen onderweg, asielzoekers & transmigranten.  Daarom trekken we nu ook wekelijks met de bus richting Naamsepoort en naar de Quai du Peniche. We trekken ook met ‘maraudes’ te voet naar bepaalde wijken, bijvoorbeeld rond het Noordstation of in Sint-Gillis. In en rond de bus bieden we (para)medische zorg maar doen ook aan preventie over de richtlijnen rond COVID-19.” Vertelt Maité Montuir, coördinator van de Medibus-projecten voor Dokters van de Wereld.

Het aantal personen dat langskomt op de bus varieert, maar kan oplopen tot 50 mensen per avond. Er wordt systematisch op covid-symptomen gescreend. In totaal werden afgelopen 4 weken via de Medibus 4 mensen in quarantaine gezet nadat bij hen een vermoeden van COVID-19 werd vastgesteld en voerden we (net geen) 100 medische consultaties uit.

What’s next? Komende week/weken zal de Medibus ook ingezet worden om langs te gaan bij kraakpanden en hotels om de daklozen die er tijdelijk verblijven te helpen met preventie,  medische en paramedische hulp.

Porte D’Ulysse: medische consultaties

De Porte D’ulysse is een opvangcentrum voor transmigranten dat beheerd wordt door het Burgerplatform voor vluchtelingen. Tot voor kort was Artsen Zonder Grenzen hier aanwezig met medische teams. Die medische permanenties worden nu overgenomen door Dokters van de Wereld.

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753