Mensen aan de rand van de samenleving

Onze Herstelopvang voor dakloze mensen

Vlaanderen

24
bedden
104
opnames in 2022
39%
van de bewoners had de Belgische nationaliteit
82 jaar
de leeftijd van de oudste bewoner

Context

 

CONTEXT

 

Wie in Antwerpen dakloos, (psychisch) ziek of revaliderend is én geen toegang heeft tot zorg kan maar op weinig plekken terecht om te herstellen. Veel dakloze mensen kunnen de facto niet terecht in serviceflats of centra voor personen met een beperking of een psychiatrische problematiek. Die zijn immers oververzadigd en de wachtlijsten voor sociale of alternatieve woonvormen zijn eindeloos lang.  

Koen D'Halleweyn

In de herstelopvang vangen we mensen op die geen dak boven hun hoofd hebben en daarnaast medische problemen hebben. We vangen ook  mensen op die revalideren van een operatie en niet gewoon terug op straat gezet kunnen worden. 

Jean

Onze Actie

ONZE ACTIE 

 

In maart 2020 – in volle pandemie – gingen we van start met de Herstelopvang. Op deze plek wordt de klok rond gemedicaliseerde opvang geboden aan personen die dak- of thuisloos zijn. Elke patiënt krijgt een eigen kamer en wordt holistisch begeleid op medisch, sociaal, psychologisch en administratief vlak. Dat doen we samen met onze partners. 

Dakloze mensen die na een ziekenhuisopname moeten herstellen, met een neurologische of oncologische problematiek kampen of een strikte medicamenteuze behandeling moeten volgen: de patiënten die in onze Herstelopvang verblijven hebben heel diverse noden maar hebben allen één iets gemeen: ze zijn te kwetsbaar voor een herstel op straat of in de reguliere daklozenopvang.  

Daarom kunnen zij voor een kort of lang(er) verblijf terecht in onze Herstelopvang. In 2022 zagen we dat wie kort bij ons verbleef, dat vooral deed om in isolatie te herstellen van besmettelijke ziektes zoals corona of griep. Wie langer bij ons verbleef deed dit vooral omwille van complexe medische en mentale zorgnoden. Ten slotte proberen we onze patiënten tijdens hun verblijf toe te leiden naar een tijdelijke opvang of een duurzame woonoplossing. 

Help mee

Help mee

Doe een gift

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753