Harm reduction en kwetsbare minderheden

Centrum voor Onthaal, Zorg en Oriëntatie (COZO Brussel)

Brussel

1.507
(para)medische consultaties
779
consultaties bij onze sociaal assistenten
237
consultaties bij onze psychologen en/of psychiaters

Context

 

CONTEXT

 

In ons permanent zorgcentrum in hartje Brussel kunnen mensen terecht die zijn uitgesloten van ons zorgsysteem. Zij komen bij ons terecht via onze medische teams in de opvangcentra voor daklozen, de Medibus of de Humanitaire Hub. Ook onze partner Athena, een laagdrempelig zorgcentrum in hartje Brussel, verwijst regelmatig patiënten door naar ons.

Ons multidisciplinair team van onthaalmedewerkers, artsen, sociaal assistenten, psychologen en psychiaters staat elke dag klaar om mensen te begeleiden met hun zorgvragen. Heel veel van hen doen dit werk op vrijwillige basis. Terwijl ons vast team van sociaal assistenten werkt aan de re-integratie in het reguliere zorgsysteem, krijgen onze patiënten de nodige medische of mentale zorg.

Belangrijk!

Ons centrum is een aanvulling en géén vervanging van het zorgsysteem. Onze prioriteit: ervoor zorgen dat onze patiënt op het einde van de rit opnieuw deel uitmaakt van het reguliere zorgsysteem.

Tandartsen & specialisten

tandartsen
Ons Brussels tandartskabinet

 

Door een tekort aan geconventioneerde tandartsen en sommige peperdure behandelingen is tandzorg in ons land sowieso al duur en ontoegankelijk. Maar voor wie arm of dakloos is en geen toegang heeft tot zorg, is tandzorg een onbetaalbare luxe. En dat terwijl onze patiënten omwille van hun slechte leefomstandigheden vaker kampen met (vaak ernstige) tandproblemen.

Daarom heeft Dokters van de Wereld in Brussel haar eigen tandartskabinet opgericht. Daar verleent een team van vrijwillige tandartsen 4 tot 5 keer per maand de nodige tandzorg aan patiënten die vanuit ons centrum voor zorg, onthaal en oriëntatie of onze andere Belgische projecten naar ons tandartskabinet werden doorverwezen. In 2022 konden zo 218 mensen hun gebit laten verzorgen.

Onze samenwerkingen met specialisten en ziekenhuizen

 

Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië werkt Dokters van de Wereld al jaren samen met verschillende ziekenhuizen: zij helpen onze patiënten met gespecialiseerde zorg, labo-onderzoeken of faciliteiten.

Een voorbeeld hiervan is het Ziekenhuis Baron-Lambert: als één van onze oudste partners stellen zij reeds meer dan 10 jaar elke week hun wachtruimtes en uitgeruste kabinetten ter beschikking aan onze vrijwillige specialisten. Hierdoor konden onze vrijwillige specialisten 259 mensen helpen met gepecialiseerde zorg.

 

Help mee

Help mee

Doe een gift

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753