Mensen aan de rand van de samenleving

Consultaties in noodopvangcentra

Brussel

173
permanenties
7
opvangcentra voor daklozen
1.289
medische consultaties
1.890
contacten

Context

 

CONTEXT

 

Brussel telt de meeste dakloze mensen in ons land. Wie geluk heeft, kan terecht in een opvangcentrum. De rest moet noodgedwongen op straat blijven.

dakloos in brussel

Wat wij doen

 

Onze acties

 

Al vele jaren is Dokters van de Wereld actief in de verschillende opvangcentra voor daklozen die beheerd worden door de New Samusocial, het Rode Kruis en het Burgerplatform voor Vluchtelingen. We zijn het hele jaar door aanwezig in de daklozencentra met vaste en vrijwillige teams artsen, verpleegkundigen en onthaalmedewerkers. Naast medische zorg ter plekke, bieden we mentale zorg, geven we vaccins of begeleiden we mensen naar ons permanent zorgcentrum.

De mensen die we zien zijn heel divers: het gaat over alleenstaande mannen en vrouwen, maar we zien ook steeds vaker niet-begeleide minderjarigen of gezinnen met kleine kinderen. In 2022 zagen we bovendien een relatief nieuw publiek: mensen op zoek naar internationale bescherming, in de steek gelaten door Fedasil.

Naast onze medische werking, doen we permanent aan pleidooi: we hameren op het feit dat er nood is aan een grootschaliger daklozenbeleid mét visie en vragen dat er afgestapt wordt van het tijdelijke, seizoensgebonden karakter van de centra. Want het sluiten van opvangcentra zorgt telkens opnieuw voor een radicale zorgbreuk met onze patiënten en een verslechtering van hun gezondheid door hun terugkeer op straat.

consultatie

Help mee

Help mee

Doe een gift

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753