Harm reduction en kwetsbare minderheden

Rehabilitatie en preventie voor straatkinderen

Benin

2.000
kwetsbare kinderen en jongeren kennen hun rechten en weten die in te zetten
200
ouders, familieleden en vrienden zijn beter geïnformeerd over de keuzes van de kwetsbare kinderen, en dragen bij tot positieve verandering
150
dienstverleners overleggen met elkaar om de jongeren die op straat leven op complementaire en holistische wijze te helpen

De situatie


DE SITUATIE

 

Cotonou is de grootste stad van Benin en in haar buitenwijken wonen meer dan 10.000 straatkinderen en jongeren. In So-Ava, één van die gemeentes, is 36% van de inwoners jonger dan 15.  En leeft meer dan de helft van hen in  kwetsbare omstandigheden. Door de hoge bevolkingsdruk, de grote gezinnen en de slechte sociaaleconomische omstandigheden trekken veel van de jongste inwoners naar de grote stad en de markt van Dantokpa.

Cotonou telt naar schatting 8.000 straatkinderen en jongeren, waarvan ongeveer de helft meisjes zijn.   Meer dan 5.000 van deze jongeren wonen op de grote Dantokpa-markt.

 

Blootgesteld aan alle risico’s

Deze dakloze kinderen en jongeren leven in uiterst moeilijke omstandigheden: ze worden slachtoffer van mishandeling, verkrachting, misbruik, stigmatisering, discriminatie, ongewenste tienerzwangerschappen en de ergste vormen van uitbuiting. Ze slapen zonder enige bescherming op straat, waardoor ze een gemakkelijke prooi zijn voor uitbuiting.  Onder dwang van volwassenen of een  drugverslaving worden ze meegesleept in seksueel misbruik en economische uitbuiting.

Met ons project willen we in eerste instantie voorkomen dat de kinderen So-Ava verlaten voor de stad en de markt van Dantokpa.  Voor de kinderen die al op straat leven bieden we opvang en werken we aan hun re-integratie in de samenleving.  

61,2 jaar
gemiddelde levensverwachting in Benin
81 jaar in België
0,515
Menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
163e
op de wereldranglijst
van de 191 landen
Een tienerjongen op straat in Benin. Het is bewolkt, hij draagt een vochtig, dichtgeplooid matras boven zijn hoofd. Op de achtergrond spelende kinderen in een verlaten buitenwijk.

Acties

Wat we doen

vorming en sensibilisering

Terres Rouges organiseert sessies over risicobeperking, seksuele en reproductieve gezondheid en fundamentele rechten. De organisatie leidt ook voormalige straatjongeren op tot peer educators, die op hun beurt bewustmakingsactiviteiten organiseren.

Preventie en reïntegratie

De nadruk ligt op versterking van de opvoedingsvaardigheden van de ouders, school en gemeenschapsleiders.  Deze laatsten spelen een belangrijke rol voor preventie en reïntegratie. We leiden ook site- en werkplaatsmanagers op in milieu- en hygiënevraagstukken.

WEG VAN DE STRAAT

De teams van Terres Rouges zetten zich in voor:

  • Medische, psychologische en sociale begeleiding op straat en in de opvangcentra (consultaties, juridische ondersteuning, enz.).  
  • Zorg in de centra (accommodatie, maaltijden, activiteiten, educatieve ondersteuning, enz.)
  • Gezinsreïntegratie (opsporing, bemiddeling en follow-up).
  • Sociaal-professionele reïntegratie (beroepsopleiding en zoeken naar werk).
  • Opleiding van dienstverleners in de bescherming van straatkinderen en jongeren
  • Organisatie van uitwisselingen tussen dienstverleners (in Benin en in het buitenland)
  • Radio-uitzendingen (bewustmaking van het maatschappelijk middenveld en de gezinnen)

Help mee

Geef mee

Doe een gift en steun straatkingeren in Benin

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753