Harm reduction en kwetsbare minderheden

Centrum voor Onthaal, Zorg en Oriëntatie (COZO Antwerpen)

Vlaanderen

1.290
medische consultaties
789
sociale consultaties
81
psychologische of psychiatrische consultaties
51%
van onze patiënten kampt met een chronische ziekte

Context

 

CONTEXT

 

Zoals in de meeste steden in ons land, vinden mensen aan de rand van de Antwerpse samenleving moeilijk toegang tot zorg. Wie geen papieren heeft, dakloos is of amper over een inkomen beschikt, wordt geconfronteerd met een hele reeks aan financiële, administratieve en institutionele barrières. Daardoor mislukt hun zoektocht naar zorg vaker wel dan niet. Bovendien kampt Antwerpen met een chronisch tekort aan (geconventioneerde) huisartsen en voeren steeds meer praktijken een patiëntenstop in. Dat belemmert de toegang tot zorg nog verder.

Onze Actie

ONZE ACTIE 

 

In ons onthaal- en zorgcentrum in de Antwerpse Seefhoek helpen we deze zorgbarrières weg te werken. Mensen zonder toegang tot zorg kunnen hier terecht voor medische, psychologische en sociale zorg. Dat doen we samen met een ploeg van vaste medewerkers én vrijwilligers. Tegelijk onderneemt ons vast team van sociaal werkers alle mogelijke stappen om onze patiënten opnieuw te laten aansluiten op het zorgsysteem. Zo vormen we een aanvulling en geen vervanging van het publieke zorgsysteem.

Bereikbaarheid Centrum voor Onthaal, Zorg en Oriëntatie (COZO)

Duinstraat 102, 2060 Antwerpen

 

Nieuwe patiënten

Nieuwe patiënten zijn welkom op ons wekelijkse inloopmoment op maandag vanaf 13.00 uur. Per sessie kunnen we maximaal 12 nieuwe patiënten ontvangen. Aanmelding ter plaatse is vereist, met max. 1 begeleider per patiënt.

Bij aankomst worden nieuwe patiënten ingeschreven door de onthaalmedewerker.  Ze gaan vervolgens naar de sociaal werker voor een kort sociaal consult en worden gezien door onze verpleegkundige. Zij bekijken dan of er vervolgafspraken moeten worden gegeven bij een van onze artsen.

We bieden tolkdiensten aan om patiënten zo goed mogelijk te ondersteunen, maar het meenemen van een eigen tolk is ook mogelijk.

 

Gekende patiënten

Op maandag tot en met vrijdag werken we uitsluitend op afspraak voor gekende patiënten. Dit zowel voor onze medische, paramedische, psychologische en sociale consultaties.

 

Contact

Let op: we zijn gesloten tijdens het weekend en op feestdagen.

Help mee

Help mee

Doe een gift

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753