Mensen onderweg of op de vlucht

In de bres voor asielzoekers in Zagreb en Kutina

Kroatië

520
asielzoekers verblijven in het opvangcentrum van Zagreb, 80 personen verblijven in Kutina
400
medische consultaties per maand
25%
van onze patiënten is jonger dan 18 jaar

Context


WAAROM DIT PROJECT

 

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 legden duizenden vluchtelingen de Balkanroute af richting Europa. Ondanks de moeilijke omstandigheden verkozen ze de weg boven een oversteek op zee. In totaal doorkruisten maar liefst 850.000 vluchtelingen de Balkan.

Ook na het sluiten van de Balkanroute in 2015 bleef Dokters van de Wereld aan de zijde staan van de gestrande vluchtelingen.

Een dokter met een witte jas waarop ons logo staat onderzoekt met zijn stethoscoop een baby die recht in de lens kijkt terwijl de mama haar kind tracht te kalmeren.

Acties

wat doen we

 

Vandaag zijn er nog zo'n 600 asielzoekers in Kroatië. Ze wonen in asielcentra verspreid over het land, in afwachting van hun asielaanvraag.

Dokters van de Wereld is actief in een opvangcentrum gehuisd in een voormalig hotel in Zagreb en het asielcentrum van Kutina waar we tot vandaag medische en psychische consultaties aanbieden.

basiszorg

Ons team – bestaande uit huisartsen, een verpleegkundige, een psycholoog en een tolk – verstrekt er medische en psychologische hulp aan asielzoekers die daar nood aan hebben. We zijn de enige aanwezige zorgverlener die zich dagelijks over deze mensen ontfermt. Vaak gaat het om mensen die een stevige bagage hebben van opgestapelde trauma’s. Indien nodig kunnen ze ook op ons rekenen voor vervoer en begeleiding naar een ziekenhuis.

specialisten

Bovenop de algemene medische zorg kunnen patiënten die nood hebben aan specifieke opvolging terecht bij een team van specialisten. Zo is het twee keer per maand mogelijk om op consultatie te gaan bij een psychiater, een pediater en een gynaecoloog. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen en kinderen. Ten slotte zorgen we er ook voor dat de jongste kinderen gevaccineerd worden.

In #RadioRefugee🎙️trekt Dokters van de Wereld met een radiokaravaan naar de Syrische vluchtelingen in Kroatië. We vroegen de bewoners van het asielcentrum naar hun favoriete liedje én hun levensverhaal.

Help mee

Geef mee

Doe een gift en help asielzoekers gestrand in Kroatië aan meer toegang tot zorg

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753