NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Migratie

Gedwongen medische onderzoeken: Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld bezorgd over schending medische ethiek

[Brussel, 2 mei] - Het wetsontwerp rond het aanklampende terugkeerbeleid, dat tot doel heeft het principe van vrijwillige terugkeer indien mogelijk, gedwongen indien nodig, van migranten, waaronder asielzoekers, die het grondgebied moeten verlaten in de wetgeving te verankeren, werd deze donderdag 2 mei goedgekeurd in het Parlement. Dit wetsontwerp stelt voor om mensen in migratie te onderwerpen aan verplichte medische onderzoeken, maar formaliseert ook het verbod op opsluiten van kinderen. Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld zijn tevreden met het verbod op het opsluiten van kinderen, maar zijn ook uitermate bezorgdover andere maatregelen die een bijzonder schadelijke impact kunnen hebben op de gezondheid van mensen.

Een meerderheid in het parlement stemt dus voor een wet waarbij verplichte medische onderzoeken niet worden uitgevoerd in het belang van de patiënt en zijn gezondheid, maar uitsluitend in het kader van een administratieve procedure, namelijk gedwongen uitzetting. De wet voorziet bovendien dat deze verplichte onderzoeken kunnen gepaard gaan met het gebruik van "dwangmethoden" zoals handboeien, armbanden en andere vormen van fysiek geweld.

Als medische humanitaire organisaties die zowel in België als internationaal tegemoetkomen aan de noden van mensen die uitgesloten worden, waaronder mensen in migratie, uiten beiden NGO’s hun diepe bezorgdheid over de directe risico’s die deze wijziging vormt voor het welzijn van mensen in detentie. Dergelijke praktijken zijn in strijd met de medische ethiek en het "do no harm"-principe.

Het veelbesproken artikel rond het verbod op opsluiten van kinderen in detentie is uiteraard eentje dat wel in lijn ligt met de overtuigingen van de medisch humanitaire organisaties. Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld betreuren alleen dat naast deze positieve maatregel een wetgeving met andere maatregelen erdoor geduwd wordt, maatregelen die bijzonder schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van  personen in migratie.

De organisaties zijn van mening dat verplichte medische onderzoeken, inclusief het gebruik van dwangmethoden de weg openen voor mishandelingen met fysieke en psychologische gevolgen op de gezondheid van mensen.

 

©Marie Monsieur

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753