Mensen onderweg of op de vlucht

Bescherming en gezondheid van kwetsbare migranten in Marokko

Marokko

4.842
mensen begeleid naar medische diensten
902
psychosociale consultaties

De situatie

De situatie

 

Door de geografische ligging is Marokko een belangrijke etappe in de route van Sub-Saharaanse migranten die Europa willen bereiken.  Maar sinds een aantal jaren, voortgestuwd door de aanscherping van het migratiebeleid, is Marokko zelf ook een land van bestemming of langer verblijf geworden, bij gebrek aan een alternatief.

Om deze reden stranden migranten vaak lange tijd in niet-gereguleerde situaties en precaire levensomstandigheden in Marokko. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) schatte in 2018 dat er in Marokko tussen de 25.000 en 40.000 niet-gedocumenteerde migranten verkeerden. De bijzonder moeilijke migratietochten en precaire levensomstandigheden hebben een negatieve impact op hun  fysieke en mentale gezondheid.

Omdat de stad Oujda aan de grens met Algerije ligt, is het een belangrijke aankomstplek voor migranten. Samen met onze partner MS2 is Dokters van de Wereld ter plekke om de migranten te helpen.

In steden als Oujda en Rabat zijn alleenstaande vrouwen met kinderen en minderjarigen bijzonder kwetsbaar. Naast sociale, economische en culturele problemen zijn ze vaak het slachtoffer van uitbuiting en mensenhandel, en komen allerlei vormen van geweld voor, waaronder seksueel geweld. De gevolgen voor hun gezondheid zijn gigantisch en gaan van ongewenste zwangerschappen, seksueel overdraagbare infecties tot en met fysieke en psychologische trauma's.

Bovendien krijgen deze vrouwen slechts moeilijk toegang tot gezondheidszorg, ook al zijn de eerstelijnsdiensten in principe gratis.

76,4 jaar
levensverwachting
81 jaar in België
0,5
Menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
123e
plaats op de wereldranglijst
van de 191 landen
Marokko_Oujda_Ibrahim

Wat wij doen

wat wij doen

 

Het PROSAM-project verbetert toegang tot zorg van migranten in de regio's Rabat en Oujda.  Concreet verleent Dokters van de Wereld samen met haar partners medische en psychosociale zorg aan migranten in kwetsbare situaties:

CAPACITEITSVERSTERKING

We ondersteunen zorgverleners en instellingen bij het aanpassen van hun diensten aan de noden van migranten. We bieden opleidingen aan om de context van migratie, inclusief het nationale en internationale wetgevingskader inzake migratie en de bescherming van minderjarigen en overlevenden van seksueel geweld te verdiepen. Daarbovenop leren we ook vaardigheden aan rond de opsporing en verzorging van mensen in kwetsbare situaties.

 

IN KAART BRENGEN VAN DE SITUATIE

Na een inventarisatie maakten we een databank van alle gezondheids- en beschermingsdiensten voor migrantenvrouwen op in 11 steden (Rabat, Oujda, Casablanca, Agadir, Marrakech, Fez, Meknes, Tanger, Tetouan, Al Hoceima en Nador). Dankzij deze databank kunnen we vrouwen in migratiesituaties informeren over de beschikbare gezondheids- en beschermingsdiensten. Belangrijk is ook de verbetering van het verwijzingssysteem en coördinatie tussen de verschillende bestaande diensten.

NOODHULP ORGANISEREN

 

Migranten in nood lopen heel wat risico’s: ze worden weggejaagd, komen als nieuwkomer in gebieden terecht waar geen enkele vorm van hulp is of worden het slachtoffer van geweld of mensenhandel. Hun fysieke noden zijn dan ook erg groot.

Dokters van de Wereld voert noodoperaties uit om in deze dringende noden  te voorzien. Het gaat om noodhuisvesting, de distributie van overlevingspakketten met voedsel, hygiëne-artikelen, kleding en beddengoed, mobiele medische en psychosociale noodinterventies en campagnes rond hygiëne. Deze maatregelen beslaan voornamelijk de regio's Oujda en Rabat, maar kunnen worden uitgebreid naar andere steden, afhankelijk van de noden.

In 2022 kregen er 2.336 mensen in Marokko noodhulp

Help mee

Geef mee

Doe een gift om migranten in Oujda & Rabat te steunen

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753