Mensen onderweg of op de vlucht

In het spoor van migranten in Agadez

Niger

100.000
migranten komen elk jaar aan in Agadez
2.000
consultaties per jaar waar migranten van ons medische hulp krijgen, of psychosociaal begeleid worden

Context


Waarom dit project?

 

Niger is een belangrijk kruispunt voor Oost- en Centraal-Afrikaanse migranten onderweg op de transitroute naar Europa. Agadez, de laatste halte in het noorden van het land, is de plek waar jaarlijks honderdduizenden migranten de gevaarlijk oversteek naar Europa wagen door de Sahara woestijn, een onderneming die jaarlijks het leven kost aan steeds meer mensen door hitte, honger en dorst.

Niger tekende een akkoord met de EU dat het einde betekende voor de officiële vluchtroute door de woestijn. Dit duwt migranten langs clandestiene omwegen, recht in de klauwen van criminele mensensmokkelaars.

61.9 jaar
levensverwachting
0.353
menselijke ontwikkelingsindex
187
plaats op de wereldranglijst
Een groep Nigeriaanse mannen, vrouwen en kinderen staat rond een vrachtwagen die wordt uitgeladen. Op de voorgrond kijkt een jongetje in de lens, vanachter een zware vracht die naast de menigte is neergeploft.

@Médecins du Monde/Kristof Vadino

Acties

wat doen we

 

in het spoor van migranten

Dokters van de Wereld zorgt ervoor dat migranten in dit niemandsland niet vergeten worden en biedt hen medische en psychische zorg. Sinds onze aanwezigheid in Agadez weden 3 zorgcentra gerenoveerd en uitgerust met medische apparatuur en medicijnen. Daarnaast trekken mobiele klinieken rond om ook de meest geïsoleerde en gesloten migranten te ontmoeten. Alle migranten kunnen bij ons terecht voor medische zorg en psychosociale steun, alsook hygiënekits.  Wie het nodig heeft, wordt begeleid naar de bestaande zorgcentra voor verdere opvolging. Dit alles helemaal gratis.

We zijn als enige organisatie actief in de regio en hebben toegang tot de – vaak geïsoleerde – buurten waar migranten onderduiken. We redden in Agadez daarom echt levens. Het gaat immers om mensen die helemaal naar de rand van de samenleving zijn getuimeld en nergens anders terecht kunnen.

Op de voorgrond twee Nigeriaanse medewerkers met hun rug - in vestjes waarop het logo van Dokters van de Wereld  te zien is - naar de lens. Voor hen aan tafel zitten twee gesluierde jonge meisjes. Eén van de medewerkers noteert iets op een blad. Op de achtergrond staat een rij migranten hun beurt af te wachten.
@Médecins du Monde/Kristof Vadino

Help mee

Geef mee

Doe een gift en help mee migranten gestrand in Agadez

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753