Vrouwen & Empowerment

De gezondheidszorg in Gafsa et Sidi Bouzid verbeteren

Tunesië

8
materniteiten ondersteund
30
organisaties door ons opgeleid

Context


Waarom dit project

 

Sinds de Arabische Lente ziet Tunesië er helemaal anders uit: van een centrale autoriteit die eenzijdig besliste wat in het land gebeurde tot een divers landschap met lokale organisaties en een autonoom middenveld.

In deze context lanceerde Dokters van de Wereld een innovatief project in Gafsa, één van de armste provincies van Tunesië gelegen in het midden van het land en de wieg van de Arabische Lente. Het werd zo’n groot success dat we een tweede gelijkaardig project hebben opgestart in het aangrenzende Sidi Bouzid.

Slechts één op drie vrouwen in Sidi Bouzid wordt correct opgevolgd tijdens de zwangerschap, door een schrijnend tekort aan middelen, personeel en materiaal.

75 jaar
gemiddelde levensverwachting
81 jaar in België
0,725
menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
97
plaats op de wereldranglijst
van de 188 landen

Acties

Vijf vrouwen van uiteenlopende leeftijden met kleurrijke hiqabs en jurken, een meisje met twee staartjes en een jongetje, zitten tegen een muur buiten een huis in Tunesië. Ze zitten op kussens rond een lage tafel waarop water, thee en koffie staat.

©Médecins du Monde/Ager Oueslati

wat doen we

SPELERS SAMENBRENGEN

 

Met het eerste project in Gafsa was het onze bedoeling een participatief burgerplatform op te richten dat alle spelers uit de zorgsector en het maatschappelijk middenveld rond de tafel bracht om samen het zorgsysteem van de toekomst uit te tekenen. Doelstelling: meer en betere kwalitatieve zorg voor iedereen.

Het resultaat? Een holistisch, regionaal zorgplan: zorgcentra werden gerenoveerd en voorzien van de nieuwste apparatuur, er vond een informatiseringsgolf plaats en verloskundigen kregen opleidingen. Het platform ‘Sihatouna’ (« Mijn Gezondheid ») was een schot in de roos en is intussen uitgegroeid tot een onafhankelijke organisatie.

ideeën katalyseren

 

In 2016 kreeg het project een tweede adem. Dokters van de Wereld bleef fungeren als brug tussen verschillende spelers (organisaties, middenveld, overheid, privésector en vakbonden) om de toegang tot en kwaliteit van zorg in Gafsa nog naar een hoger niveau te tillen.  

Platform Sihatouna bleven we altijd steunen, in de vorm van finaniële duwtjes in de rug voor lokale projecten en opleidingen. Ook werden banden gesmeed met de faculteit Geneeskunde in Sousse en Monastir. Dit successvol initiatief werd werd  verder doorgetrokken naar het nabijgelegen Sidi Bouzid.

Help mee

Geef mee

Doe een gift om het zorgaanbod in Gafsa & Sidi Bouzid te helpen verbeteren

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753