U heeft nog...

OM EEN FISCALE KORTING VAN 45% TE ONTVANGEN

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

 

IK DOE EEN GIFT

Terugblik 2023 - 12 memorabele momenten voor Dokters van de Wereld

2023 was een veelbewogen jaar voor Dokters van de Wereld. Van de aardbevingen in Syrië en Turkije en de vrijlating van  oud-collega Olivier Vandecasteele tot ons 25-jarig jubileum en de recordeditie van de Doc’Riders. Ontdek 12 van onze meest memorabele momenten van het afgelopen jaar.

Aardbevingen in Turkije en Syrië
1. Aardbevingen in Turkije en Syrië

In de nacht van zondag 5 op maandag 6 februari 2023 trof een aardbeving met een magnitude van 7,8 Zuidoost-Turkije en Noordoost-Syrië, waarbij meer dan 2.300 mensen omkwamen en meer dan 10.000 gewonden vielen. Op 20 februari werden beide landen opnieuw getroffen door krachtige aardbevingen, die meer dan 15 miljoen mensen troffen. Het Consortium 12-12 lanceerde een solidariteitsoproep om fondsen te werven voor activiteiten van de leden, waaronder Dokters van de Wereld.

2. Adobus: vertrouwelijk praten en informeren

Sinds de lancering van de Adobus hebben meer dan 1.200 jongeren contact gezocht met het team in Henegouwen (cijfers van eind 2022). De Adobus bezoekt wekelijks de speelplaats van het Lycée Provincial Hornu in Colfontaine en het Don Bosco School Center in Quiévrain. Studenten kunnen daar in alle vertrouwelijkheid en zonder taboes individueel of in groep praten over verschillende onderwerpen, zoals toestemming, liefde, en het gebruik van contraceptie, met psychologen en sociaal werkers.

Adobus: vertrouwelijk praten en informeren
Opvangcrisis in België
3. Opvangcrisis in België

Veel mensen wordt de registratie van hun aanvraag voor internationale bescherming ontzegd, en hun recht op opvang in België wordt niet erkend. Hierdoor worden ze aan hun lot overgelaten, zonder de mogelijkheid om hun asielverzoek te laten registreren, zonder de welverdiende opvang van FEDASIL, en zonder enige vorm van informatie. Eind april wachtten nog steeds 3.171 asielzoekers op hun opname door FEDASIL, gedwongen om te overleven op straat of in zeer kwetsbare kraakpanden. Tegelijkertijd werden zowel de Belgische overheid als FEDASIL herhaaldelijk veroordeeld door zowel de Belgische als Europese rechtspraak vanwege het niet naleven van het recht op internationale bescherming.

 
4. Herstelopvang in Antwerpen

Tijdens de COVID-19-pandemie werd in Vlaanderen een unieke structuur opgericht: de Herstelopvang in Antwerpen. Daklozen kunnen hier 24/7 terecht voor onderdak, rust, herstel en zorg. Het centrum heeft momenteel 24 kamers.

Herstelopvang in Antwerpen
Bevrijding van Olivier Vandecasteele
 
5. Bevrijding van Olivier Vandecasteele

Op 26 mei werd oud-collega Olivier Vandecasteele na 455 dagen gevangenschap vrijgelaten. Olivier  was ten onrechte veroordeeld tot 40 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij had tien jaar voor Dokters van de Wereld gewerkt op het terrein in landen als Afghanistan, Mali en Niger.

6. One Health, holistisch project van Dokters van de Wereld

De klimaatveranderingen en de gevolgen voor de wereldwijde volksgezondheid zijn pertinent. Dokters van de Wereld heeft daarom het “One Health” project gelanceerd. Daarbij wordt gepleit voor een holistische aanpak: de gezondheid van mens, milieu en dier vormt één geheel en beïnvloedt elkaar voortdurend. We voeren dit project samen met Dierenartsen Zonder Grenzen uit in de Democratische Republiek Congo.

 

One Health, holistisch project van Dokters van de Wereld
Aardbeving in Marokko, de krachtigste die ooit in het land werd gemeten
7. Aardbeving in Marokko, de krachtigste die ooit in het land werd gemeten

De aardbeving die Marokko op 9 september trof, was de krachtigste ooit gemeten in het land, met een magnitude van 7. Deze aardbeving veroorzaakte bijna 3.000 doden en trof meer dan 300.000 mensen. Dokters van de Wereld, al sinds 2013 aanwezig in het land, kwam meteen in actie en hielp direct haar lokale partners bij het ondersteunen van slachtoffers.

8. Doc'Riders: 398 fietsers haalden meer dan 270.000 euro op voor Dokters van de Wereld

Het Doc'Riders-evenement, een hoogtepunt voor Dokters van de Wereld, combineert een intense sportieve uitdaging met solidariteit om de meest kwetsbare mensen in België en de rest van de wereld te ondersteunen. Op 16 en 17 september fietsten 398 deelnemers 100 of 200 kilometer rond Marche-en-Famenne en haalden een recordbedrag van 270.107€ op voor de projecten van Dokters van de Wereld.

Doc'Riders: 398 fietsers haalden meer dan 270.000 euro op voor Dokters van de Wereld
Kwetsbare vrouwen uitgesloten van abortus in België
9. Kwetsbare vrouwen uitgesloten van abortus in België

Terwijl politieke leiders in de media standpunten innemen over nieuwe wetgeving met betrekking tot abortus, strijdt Dokters van de Wereld achter de schermen voor het recht van elke vrouw om veilig een abortus te kunnen ondergaan. In België hebben vrouwen in precaire situaties, zonder papieren en zonder toegang tot gezondheidszorg, moeilijker toegang tot abortus. Om op een veilige manier een abortus te kunnen uitvoeren, moeten ze soms wachten tot wel 9 weken en contact opnemen met wel 8 zorgverleners. Wanneer ze een reactie krijgen, is deze soms negatief of komt te laat. Hierdoor worden ze gedwongen een ongewenste zwangerschap uit te dragen, soms gekoppeld aan seksueel geweld.

10. Wapenstilstand in Gaza

Sinds de aanval van Hamas en de gijzeling van bijna 240 Israëlische gijzelaars heeft het Israëlische tegenoffensief de bevolking van de Gazastrook in een ongekende humanitaire crisis gestort. Het aantal ontheemden, doden en gewonden, voornamelijk vrouwen en kinderen, is schokkend. Dokters van de Wereld roept op tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren. Dit is nodig om de levering van humanitaire hulp te vergemakkelijken, burgers te beschermen, alle burgergijzelaars vrij te laten, de bescherming van humanitaire konvooien te waarborgen en de behandeling van de vele slachtoffers van deze militaire aanval mogelijk te maken.

Wapenstilstand in Gaza
Dokters van de Wereld viert haar 25e verjaardag
11. Dokters van de Wereld viert haar 25e verjaardag

In 2023 vierde Dokters van de Wereld haar 25-jarig jubileum. Dankzij collega's, vrijwilligers, partners en donateurs wordt al 25 jaar lang met vastberadenheid gestreden voor universele en onvoorwaardelijke toegang tot gezondheidszorg. Voor ons jubileum hebben we het woord gegeven aan 25 collega’s, hebben we 25 foto’s vanop het terrein geselecteerd en hebben we een speciale editie van ons donateursmagazine gepubliceerd.

12. De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

Oorlog. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering. Migratieroutes. De wereld is ziek. Maar samen kunnen we haar genezen. In december 2023 lanceerde Dokters van de Wereld de campagne "De wereld is ziek" om te benadrukken dat we ons inspannen om haar te genezen door ongelijkheden in toegang tot zorg in België en het buitenland te verminderen. In België zorgen we elke dag, via projecten zoals onze zorg- en oriëntatiecentra, Adobus of de Medibus, ervoor dat mensen die aan de rand van de samenleving leven ook zorg ontvangen. Op migratieroutes, van Lesbos tot Oostende, helpen onze teams van artsen, verplegend personeel en psychologen duizenden mensen die tijdens hun moeilijke reis op de vlucht zijn.

De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753