NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

België

Seksualiteit bij tieners: Adobus van Dokters van de Wereld trekt naar tieners in Waalse scholen

In Henegouwen krijgen jonge vrouwen onder de 20 twee keer zoveel baby’s dan elders in het land. Om de slechte toegang tot centra tot familiale planning en de kennis rond seksualiteit bij tieners te verbeteren, is Dokters van de Wereld gestart met de mobiel Adobus die trekt naar middelbare scholen in de regio.

 

"Hoe bescherm ik mij tegen een zwangerschap?”  "Wat is liefde?", "Hoe gebruik je een condoom?"… Waalse leerlingen krijgen in de Adobus, een camper met 2 spreekkamers,  toegang tot betrouwbare informatie en hulp op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid. De jongeren krijgen informatie over de plaatselijke organisaties waarop ze beroep kunnen doen en  krijgen in de bus ook gratis toegang tot zwangerschapstests, noodanticonceptie, condooms, maandverband en meer.

Gebrekkige omkadering van jongeren verbeteren

In Franstalig België heeft slechts 20% van de leerlingen op school minstens één Evras-informatiesessie over een gezond relationeel, affectief en seksueel leven bijgewoond*. Bovendien hebben niet alle leerlingen in gelijke mate toegang tot deze voorlichting*.

De Adobus wil de gebrekkige omkadering van jongeren op het vlak van relaties en seksualiteit verbeteren. Op de speelplaats licht het team adolescenten voor over de seksuele, emotionele en relationele gezondheidsdiensten.

"Er is geen centrum voor gezinsplanning in Colfontaine en tieners zeggen niet gemakkelijk tegen hun ouders dat ze naar Frameries, Saint Ghislain of Bergen willen om meer te weten te komen over contraceptie of condooms. En het is ook een kwestie van centen, want het openbaar vervoer is niet gratis", aldus Nathalie Annez de Taboada, coördinator van de Adobus. "Dit project geeft ons de kans om hen regelmatig te ontmoeten en zo die cruciale vertrouwensband op te bouwen."

Adobus

Tienerzwangerschappen vermijden

In Henegouwen krijgen jonge vrouwen onder de 20 twee keer zoveel baby’s dan elders in het land. Het aandeel eenoudergezinnen is ook hoger dan het nationaal niveau (13% tegenover 9,3%), wat een hoger risico op armoede en sociale uitsluiting impliceert (Berra & Massot, 2016).

Nathalie Annez de Taboada: "In deze specifieke context is het erg zinvol bestaande initiatieven te versterken. Dat kan door jonge meisjes en jongens te ontmoeten en te begeleiden op het moment dat ze kennis beginnen te maken met relaties en seksualiteit. De Adobus laat ons ook toe bijzondere aandacht te besteden aan zeer kwetsbare jongeren zoals slachtoffers van geweld of tieners met verslavingsproblemen." 

S., 15 jaar: "Ik vind het leuk dat ik hier over allerlei onderwerpen informatie kan krijgen: de eerste keer, anticonceptie, verliefdheid. Ik had heel wat vragen en ik was erg gestresseerd, maar het team stelde me gerust en gaf me antwoorden die me veel hebben geholpen. En als we vertrouwelijke dingen willen bespreken, kun je apart zitten met een lid van het team. Dat is echt geruststellend."


groupe d'adolescents

*Volgens de seculiere federatie van centra voor gezinsplanning (FLCPF), de federatie van pluralistische centra voor gezinsplanning (FCPPF) en de ouderverenigingen van het officieel onderwijs (FAPEO).

Sinds september 2021 ontving Dokters van de Wereld op de Adobus tijdens 21 sessies bijna 700 bezoekers, in groep of individueel. Het is een innovatief proefproject dat nu al een bron van inspiratie is voor andere middelbare scholen in de regio.

De Adobus  is een project van Dokters van de Wereld in samenwerking met de organisatie voor gezinsplanning La Famille Heureuse uit Frameries, de vzw SAMO L'Accueil uit Frameries en de gezondheidsdienst van Colfontaine.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753