De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

Steun onze projecten met een gift.

 

IK DOE EEN GIFT

Opvangcrisis België: van non-beleid naar pestbeleid

Sinds de ontruiming van de Paleizenstraat midden februari heeft het beleid rond de opvangcrisis een het ene na het andere moreel dieptepunt bereikt.  Dokters van de Wereld is sinds het begin ter plekke om te helpen en te getuigen over de mensenrechtenschendingen. “Wat ervoor nog non-beleid was, is nu verworden tot onversneden pest-beleid.” Een overzicht.

15 februari – 6maart : tentenkamp aan het kanaal

“Nadat op 15 februari de Paleizenstraat op zeer chaotische wijze wordt ontruimd, belanden tientallen asielzoekers terug op straat. De dagen erop groeit het tentenkamp aan het Brussels kanaal verder uit. Daar overleven tientallen asielzoekers wekenlang, in de bittere winterkou.”

7 maart :  tenten en persoonlijke spullen in container

“Op 7 maart wordt het tentenkamp op hardvochtige wijze ontruimd: de weinige bezittingen van de asielzoekers, hun tentjes, kledij: alles belandt zonder pardon in een grote container. Een 70-tal mensen wordt door de overheid aan het  lot overgelaten en belandden opnieuw op straat.” 

9 maart :  gaten boren in het dak om de asielzoekers weg te jagen

De overblijvers vinden via een burgercollectief onderdak in een gebouw aan de ‘Allée du Kaai’. Op donderdagavond beginnen arbeiders willekeurig gaten in het dak van Allee de Kaai te boren. Volgens Vluchtelingenwerk gebeurt dit dat op politiebevel zodat water zou binnensijpelen om de plek onbewoonbaar te maken

10 maart:  met dwang op straat gezet in de regen en met  temperaturen tot -3.

Op tien maart wordt het gebouw Allée du Kaai met dwang ontruimd en worden de asielzoekers opnieuw in de regen en kou achtergelaten. De vluchtelingen en enkele vrijwilligers trekken naar de humanitaire hub in de buurt. Daar blijven ze tot laat in de avond, met temperaturen die die nacht tot -3 zakken. Er is ook dan sprake van hardhandig politiegeweld, ook tegen humanitaire medewerkers.

12 & 13 maart : Gelieve niet te voederen

Op zondag bezet een burgercollectief samen met de vluchtelingen de toekomstige kantoren van het Nationaal Crisiscentrum. Sindsdien omsingelt de politie het gebouw met veel machtsvertoon: politieagenten verhinderen dat voedsel, medicatie en water het gebouw binnenraken. Een vrijwilliger wordt hierbij door de politie dusdanig hard aangepakt dat diens arm wordt gebroken.

Conclusie: stop het pestbeleid

Samen met de andere partnerorganisaties vraagt Dokters van de Wereld dat er onmiddellijk een einde wordt gemaakt aan dit pestbeleid. Het gaat over mensen die beschikken over een overheidsdocument dat hen recht geeft op opvang. Het gaat over mensen noodgedwongen op zoek zijn moeten gaan een veilig onderkomen. In plaats daarvan worden ze door onze eigen staat opgejaagd als wilde dieren. 

© Kristof Vadino

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753