Waarom dit project
In Noord-Mali wordt de toegang tot zorg op veel manieren belemmerd: het droge woestijnklimaat, politieke instabiliteit, groeiende onveiligheid en een slecht aangepast zorgsysteem. Het kindersterfteaantal ligt in deze regio erg hoog, omdat weinig kinderen toegang hebben tot vaccinaties en de grootste slachtoffers zijn van ondervoeding en conflict.
Mali wordt al sinds 2012 geteisterd door gewapende groepen die opereren in uitgestrekte, dunbevolkte en verarmde gebieden. In 2018 vonden tot vier keer meer gewelddadige incidenten dan op het hoogtepunt van de crisis in 2013. Het toegenomen geweld heeft ervoor gezorgd dat het aantal intern ontheemden in het land opliep tot meer dan 120.000.
wat doen we
Vernieuwing gezondheidscentra
Ons voedingsprogramma richt zich zowel op kinderen, zwangere vrouwen en hun pasgeboren kinderen. We screenen en behandelen vrouwen en kinderen voor ondervoeding. In sommige zorgcentra doen we zelfs maandelijkse monitoring van onze patiënten, om hun vooruitgang nauwgezet op te kunnen volgen. Daarnaast organiseren we grootschalige vaccinatiecampagnes in samenwerking met regionale overheden.
Daarnaast zetten we ook mobiele teams in die naar ver afgelegen gebieden trekken om ook daar mensen te bereiken die onze zorg nodig hebben.
Campagnes en opvolging
Met 35 zorgcentra in Gao on 22 zorgstructuren in Menaka zijn we de facto de belangrijkste zorgverstrekker in beide regio’s. Het conflict in Mali zorgt voor ondervoeding en een gebrek aan vaccinatie bij de allerjongsten. Naast post- en prenatale zorg voerden we afgelopen jaar in beide regio’s 211.767 eerstelijnsconsultaties uit, screenden en behandelden we 5.869 (ernstig) ondervoede kinderen en ondernamen we grootschalige vaccinatiecampagnes: zo werden 199.272 kinderen jonger dan vijf gevaccineerd tegen polio.
Inschrijven voor de nieuwsbrief
Contactez-nous
Dokters van de wereld
Doe een gift: BE26 0000 0000 2929
Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be
BTW: BE 0460.162.753