Mensen aan de rand van de samenleving

DOKTERS VAN EN VOOR DE WERELD

Dokters van de Wereld is er voor zij die aan de rand van de samenleving staan: jong en oud, druggebruiker of dakloze, sans-papier, sekswerker of gedetineerde. Al deze kwetsbare mensen worden onrechtmatig beroofd van hun recht om gehoord en verzorgd te worden, omdat er voor hun levensstijl, - keuzes of noden binnen het reguliere zorgsysteem geen plek is. Door hen de zorg te geven waar ze recht op hebben en nood aan hebben, geven we hen opnieuw een stem in de samenleving.

Onze projecten

Steun ons

Geef mee

Doe een gift en help mensen aan de rand van de samenleving aan zorg

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

Actualiteit

Nieuws

Van 19 mei tot 15 september 2021 diende het Mobivax-team, een mobiel vaccinatieteam in Brussel van Artsen zonder Grenzen, het Belgische Rode Kruis, Dokters van de Wereld en Samusocial, vaccins toe aan daklozen, migranten zonder papieren en andere mensen zonder toegang tot het reguliere vaccinatiesysteem. Mobivax was het eerste initiatief in zijn soort dat zich mobiliseerde in België. Na een totaal van 1993 vaccinaties, stopt het team haar activiteiten zoals gepland. De grootste successen van Mobivax waren het vaccineren van mensen die uit de boot vielen van de nationale vaccinatiecampagne, en
Het aantal onbegeleide minderjarigen dat in Brussel rondzwerft, neemt toe. Dat is de vaststelling van terreinorganisaties SOS Jeunes, Dokters van de Wereld, Het Burgerplatform voor Vluchtelingen & Artsen zonder Grenzen. Tegenover die stijging staat een structureel gebrek aan middelen voor een aangepast onthaal en begeleiding. Van straatrondes tot mobiele teams die naar de kraakpanden trekken, de vaststelling bij elke organisatie is dezelfde : steeds meer kinderen, sommigen niet ouder dan 9 jaar, zijn op zichzelf toegewezen in de straten van de hoofdstad.
Na 60 dagen hebben de 450 hongerstakers zonder papieren op de drie Brusselse sites besloten om hun actie stop te zetten. Een enorme opluchting voor Dokters van de Wereld, aangezien de medische toestand van de hongerstakers buitengewoon alarmerend werd. De hongerstaking heeft gelukkig geen levens geëist, hoewel de kans daartoe de laatste dagen van de actie reëel was, vooral toen de meest vastberaden – of wanhopige – deelnemers ook in dorststaking gingen. Na afloop van de staking werd een 70-tal hongerstakers naar uiteenlopende ziekenhuizen in het gewest overgebracht.

Neem contact met ons op

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753