NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Mensen aan de rand van de samenleving

Brussel: zwangere vrouwen, ernstig zieke kinderen en gezinnen binnenkort op straat

Tegen eind maart sluit in Brussel het daklozencentrum Train Hostel, dat plaats biedt aan 110 mensen. Dit centrum huisvest met name kwetsbare profielen zoals gezinnen, kinderen met ernstige ziekten en zwangere vrouwen.  Alternatieven zijn er niet, aangezien alle opvangcentra in Brussel hun capaciteit hebben bereikt.  Dokters van de Wereld dringt er bij de  autoriteiten op aan er alles aan te doen om deze uitzetting te vermijden. 

In totaal zullen op 31 maart 110 mensen de straat worden opgestuurd, waaronder 61 gezinsleden,  12 vrouwen en 34 kinderen waarvan 17 jonger   dan 5 jaar. Daarnaast telt het centrum ook een aantal zwangere, ernstig zieke of invalide mensen: “Wat bijvoorbeeld met de blinde vader die een dochter heeft met een ernstige genetische afwijking en nood heeft aan chirurgische interventies?  Of de zwangere die op bevallen staat? Of het gezien waarvan één van de kinderen een zeldzame genetische ziekte heeft en nood heeft aan aangepaste begeleiding?” vertelt Pierre Van Heddegem, Directeur Belgische Projecten voor Dokters van de Wereld.

Het zijn deze mensen die de medische en psychologische teams van Dokters van de Wereld al een jaar lang intensief begeleiden in het centrum dat beheerd wordt door het Franstalige Rode Kruis:  “Ons personeel kan zich niet voorstellen dat men zal toelaten dat deze uiterst kwetsbare mensen vanaf 1 april zonder ook maar enige vorm van begeleiding of hulp hun plan zullen moeten trekken op straat”, vertelt Pierre Van Heddegem, Directeur Belgische Projecten voor Dokters van de Wereld .

De sluiting van dit centrum zal een meervoudige impact hebben op de bewoners en de Brusselse samenleving: “de scholarisering van de kinderen komt in gevaar, een abrupte zorgbreuk zal niet te vermijden zijn, en de sluiting zal nog meer druk zetten op een al gesatureerde daklozenopvang,” vertelt Van Heddegem. 

Dokters van de Wereld reikt daarom de hand naar de verschillende overheden: “Zowel de federale als Brusselse overheden lieten weten   niet over de financiële middelen te beschikken. Wij vragen om vanuit humanitaire overwegingen alsnog op zoek te gaan naar bijkomende middelen om te vermijden dat we binnenkort zwangere vrouwen, baby’s en ernstig zieke mensen zien ronddolen in het Brussels straatbeeld.” 

 

©Olivier Papegnies

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753