België

In de bres voor mensen zonder toegang tot zorg

 

In België ontfermt Dokters van de Wereld zich over alle mensen die geen zorg krijgen. Dit zijn erg kwetsbare mensen die vaak aan de rand van de samenleving bengelen. Of het nu gaat om administratieve of financiële obstakels, mensen zonder papieren, daklozen, verslaafden, mensen op de vlucht of sekswerkers; het is onze missie om iedereen die uit de zorgboot valt, toegang te geven tot zorg.

Om tegemoet te komen aan de noden van deze mensen heeft Dokters van de Wereld meerdere projecten lopen in België. Zo zijn er verschillende zorgcentra en zorgantennes verspreid over het hele land. Met onze Medibus, een kabinet op wielen, verplaatsen we ons op zoek naar de meest kwetsbare mensen die zelf niet tot in onze centra geraken of niet van ons bestaan op de hoogte zijn. Daarnaast hebben we ook specifieke programma’s gericht op de winterperiode, op kwetsbare vrouwen, migranten en mensen onderweg in ons land.   

Onze projecten

Uw steun

Geef mee

Doe een gift en help kwetsbare mensen in België aan zorg

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

Nieuws

Nieuws

De voorbije weken worden de medewerkers van Dokters van de Wereld in Brussel steeds vaker geconfronteerd met dakloze mensen die niet aan een bed of zorg raken. “De opvangcentra voor daklozen zijn al een hele tijd volledig gesatureerd. Er is een structurele crisis bij Fedasil. Dit weekend vriest het. We zitten volop in de vierde COVID-golf. Toch slapen honderden mensen deze nacht buiten. Een oplossing is nu nodig.”
Het Belgisch opvangnetwerk is opnieuw verzadigd. Al bijna een maand kunnen veel mensen geen verzoek tot bescherming meer indienen en wordt hen het recht op opvang ontzegd. Deze nieuwe crisis is te wijten aan het jarenlange slechte beheer, waarbij een eenduidige toekomstvisie lijkt te ontbreken. Mensen in nood betalen nu de gevolgen van deze nalatigheid, hun recht op asiel wordt met voeten getreden, en zij worden in totale ellende achtergelaten. Onze organisaties roepen de Belgische staat opnieuw op om een einde te maken aan deze schendingen van de rechten.
Afgelopen september stelden 8 organisaties – waaronder Dokters van de Wereld- staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) in gebreke. Dat deden we omdat we het niet langer kunnen aanzien hoe een groep niet-begeleide minderjarigen buiten de kantooruren niet worden geholpen door FEDASIL.

Neem contact met ons op

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753