Integrale zorgcentra

België

De situatie


Waarom dit project?

Steeds meer mensen in Brussel hebben het moeilijk om aan basiszorg te raken. Naar schatting heeft 30%  van de Brusselaars geen huisarts.

Dit is het gevolg van een zorgaanbod dat zwaar tekort schiet. Een realiteit waar ook Dokters van de Wereld als zorgverstrekker dagelijks mee wordt geconfronteerd.

De Brusselaars die geen toegang hebben tot basiszorg zijn een heel diverse groep, van een vrouw die niet weet waar ze terecht kan tot een gepensioneerde die geen huisdokter heeft…

De kinderhoek van een wachtkamer in een zorgcentrum ziet er gezellig uit, met schoolbord en krijtjes. Een klein meisje zit er geknield voor een laag tafeltje terwijl ze geconcentreerd een tekening inkleurt.

Wat doen we?

Wat doen we?

 

Om dit tekort weg te werken, lanceerde Dokters van de Wereld een innovatief concept: de opening van 2 gloednieuwe integrale zorgcentra in het Brusselse. Op lange termijn willen we verder gaan dan enkel medische zorg en moeten deze centra uitgroeien tot echte laagdrempelige sociale hubs waar buurtbewoners onder één en hetzelfde dak terecht kunnen voor een grote waaier aan diensten die mee bijdragen tot het algemeen welzijn. Zo kan iemand er aankloppen voor medische zorg en tegelijk begeleiding verkrijgen rond schuldbemiddeling, sociale bijstand en gezinsplanning of zelfs steun krijgen om een verslaving aan te pakken.

Fase 1 : zorgcentra

 

 

In de eerste fase werden twee zorgcentra geopend, één in Molenbeek (K-Nal Santé) en één in Kuregem (Kure & Care). Deze twee centra vormen de eerste stap van de creatie van 2 sociale zorgcentra in Brussel. Bezoekers kunnen er naast medische zorg ook terecht voor andere zaken. Zo kunnen buurtbewoners op consultatie gaan bij een team van artsen en verpleegkundigen maar kunnen ze evengoed terecht bij een kinesitherapeut of sociaal assistent. Andere disciplines, zoals psychiatrie, vroedkunde en tandartsen, worden aangevuld in functie van de noden van de bezoekers.

Op beide plekken werken we met een derdebetalerssysteem. Dit maakt onze centra toegankelijk voor een breed publiek, ook voor mensen die het financieel wat moeilijker hebben.

fase 2 : integrale buurtpunten

 

Tegen 2020 en 2022 willen we twee integrale buurtpunten voor medische en sociale dienstverlening openen, in gloednieuwe speciaal voor dit project ontworpen gebouwen. K-Nal Santé verhuist naar een nieuw gebouw in Molenbeek terwijl het huidige centrum in Kuregem wordt gerenoveerd en uitgebreid om nieuwe diensten in onder te brengen.

 

Steun ons

Steun ons

Ik doe een gift om Brusselaars die geen toegang hebben tot zorg te helpen

Participatie

Ik zet me actief in voor Dokters van de Wereld

Informatie

Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753