435
vrouwen namen in 2019 deel aan dit empowerment project
45
het aantal keer dat onze animatoren er in 2019 op uit trokken in Brussel
15
vrijwilligers zetten hun schouders onder dit project

Context


waarom dit project

In Brussel zitten veel vrouwen in een moeilijke situatie. Ze hebben weinig of geen toegang tot zorg, zelfs al hebben ze een medische kaart of zijn ze aangesloten bij een ziekenfonds. Dat is te verklaren door een combinatie van een gebrek aan kennis, financiële middelen of een slechte ervaring met zorginstellingen in het verleden. Dit pakken we aan in het project ‘Samen met Haar’: samen met onze vrijwilligers trekken we naar de leefwereld van deze sterke maar tegelijk kwetsbare vrouwen. Zo proberen we hen aan te moedigen om de banden met het zorgsysteem opnieuw in hun voordeel aan te halen, en vooral om hun gezondheid opnieuw in eigen handen te hebben. 

Acties

Een groep vrouwen van verschillende leeftijd en achtergrond zit op stoelen en kijkt naar een projectie. Op een stoel staat een laptop.

wat doen we

Franse lessen

 

Eén van de activiteiten binnen het project zijn Franse lessen. Die worden gegeven op een originele manier, via animaties rond belangrijke thema’s als gezondheid en het lichaam van de vrouw, eten en anticonceptie.  De animatoren maken bovendien gebruik van tools die uitwisseling en participatie stimuleren.

in hun leefomgeving

 

Teams van animatoren trekken naar plekken waar deze vrouwen vaak vertoeven, zoals sociale restaurants, kraakpanden en in de daklozenopvang. Daar wordt een veilige, gezellige ruimte gecreëerd waar onderwerpen worden aangesneden waar de vrouwen dagelijks mee bezig zijn of die hen nauw aan het hart liggen. Deze aanpak zorgt ervoor dat ook moeilijke onderwerpen bespreekbaar zijn.  Het is immers de bedoeling dat hun vertrouwen in het zorgsysteem hersteld wordt en de vrouwen opnieuw zelfvertrouwen krijgen, het gevoel dat ze baas zijn over hun eigen gezondheid en lichaam.

informatie & preventie

 

Vooral de meest kwetsbare vrouwen hebben behoefte aan informatie over gezondheid. Daarom organiseert Dokters van de Wereld voor hen info- en preventiesessies over een waaier aan onderwerpen die hun gezondheid een boost geven: zwangerschap, anticonceptie, seksueel overdraagbare aandoeningen, vaccinatie, enz. Dit alles doen we in samenwerking met partners als ORCA of Entraide & Culture.

zorg

 

Aanvullend op de infosessies, houden we ook elke vrijdagochtend speciale consultaties rond seksuele en reproductieve gezondheid in ons medisch kabinet. Daar krijgen vrouwen die het nodig hebben specifieke zorg toegediend en kunnen ze indien nodig doorverwezen worden naar een specialist, zoals een gynaecoloog.

Tools


Hoe? tools & samenwerking

Het faciliteren van focusgroepen is niet evident, vooral wanneer je werkt met onderwerpen die onderhevig zijn aan taalbarrières of culturele, sociale en individuele verschillen onder de deelnemers.

Dankzij jaren ervaring, vele vergaderingen en een fantastische samenwerking met onze partners zijn we erin geslaagd om succesvolle tools te ontwikkelen. Deze helpen onze vrijwilligers en partners om hun werk te doen op het terrein, maar komen ook de kwetsbare vrouwen zelf van pas zodat ze op hun beurt de geleerde informatie en tools kunnen doorgeven aan andere lotgenotes.  

soa gids

"leer ze kennen, identificeren en bescherm jezelf."

 

We stelden ook een gids op met een duidelijk en gedetailleerd overzicht van alle seksueel overdraagbare aandoeningen als soa’s en HIV, het resultaat van een samenwerking tussen Dokters van de Wereld en Entre 2 Brussel. De brochure bevat praktische informatie over SOA’s die lezers helpt om ze te identificeren, hoe ze zich er tegen kunnen beschermen en waar ze zich kunnen laten testen.

Gids

"seksuele gezondheid"

 

Het eerste deel van de brochure schetst het theoretisch kader van interculturele vaardigheden en groep specifieke gevoeligheden bij seksuele voorlichting voor groepen. Vervolgens worden in het tweede deel concrete tools aangereikt: werkfiches en animatiekaarten, de bijhorende koffer met het materiaal kan gekocht of gehuurd worden, voorlopig enkel in het Nederlands.

Help mee

Geef mee

Doe een gift en geef mee kwetsbare vrouwen in Brussel een kans

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in op de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753