Jemen
Mensen in noodsituaties

Jemen kan niet meer wachten

Actrice Catherine Deneuve, comédienne Sophia Aram, zangeres Annie Lennox (Eurythmics), ex-voetballer Vikash Dhorasoo en acteur Charles Dance (Game of Thrones) zetten zich via een nieuwe ngo-film in voor Jemen, en vragen op deze manier aan Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te stoppen met de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De film is gebaseerd op de documentaire “Yémen: les enfants et la guerre” van de Jemenitische filmmaker Khadija Al-Salami. Deze documentaire gaat over het verhaal van Alanoud, 4 jaar, waarvan de ouders, twee broers en oom in 2017 om het leven kwamen bij een luchtaanval op een dorpje vlakbij de hoofdstad van Jemen, Sanaa.

« Ik heb niemand meer om mee te spelen. Iedereen is in het paradijs »

De film wordt gesteund door 8 Jemenitische en internationale ngo’s, waaronder Action contre la Faim, Avaaz, de FIDH, Dokters van de Wereld en Oxfam, die al jaren campagne voeren voor de bescherming van de levens van de burgers in Jemen.

De aanvallen op de burgerbevolking, zoals te zien in de film, werden uitgevoerd door alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in Jemen. Als het gevolg van deze aanvallen stierven volgens ACLED in vier jaar tijd meer dan 12.000 burgers. Daarnaast schat ACLED dat sinds 2015 67% van hen om het leven kwam als het gevolg van de luchtaanvallen die uitgevoerd werden door de militaire coalitie. Deze coalitie wordt geleid door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ondanks dat bewezen is dat bij deze illegale aanval gebruik wordt gemaakt van militair materieel dat afkomstig is uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en dat er mogelijk ook materieel wordt gebruikt dat afkomstig is uit Frankrijk, blijven Emmanuel Macron, Donald Trump en Boris Johnson de wapenverkoop aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten toestaan.

Actrice Catherine Deneuve:

 « Wat ik zo vreselijk vind, is dat er zo weinig over Jemen wordt gesproken. Verhalen als die van Alanoud zijn erg aangrijpend. Toch wordt er weinig aandacht besteed aan de tragische oorlog in Jemen, waardoor deze meer dan vier jaar heeft kunnen voortduren. »

Catherine Deneuve

Acteur Charles Dance:

« Ik daag iedereen uit naar de woorden van de jonge Alanoud te luisteren, met in je achterhoofd dat er Britse en Amerikaanse wapens worden gebruikt in dit verschrikkelijke conflict. Ik weet zeker dat het onmogelijk is daar geen vreselijk gevoel bij te krijgen. We hadden nog duizend soortgelijke verhalen kunnen vertellen. Het is onze plicht ervoor te zorgen dat de levens van kinderen als Alanoud niet verwoest worden door materieel dat in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk of de Verenigde Staten is gemaakt.»

Charles Dance

De film “Yémen: leur histoire, notre responsabilité” wordt gepresenteerd door de volgende 8 ngo’s: Action contre la Faim, Avaaz, FIDH, Dokters van de Wereld, Mwatana for Human Rights, Oxfam, Saferworld en War Child.

Over de oorlog in Jemen

 

  • De oorlog in Jemen begon in 2014 en escaleerde in 2015. De oorlog zette de loyale troepen van president Hadi, die sinds 2015 gesteund worden door een coalitie die wordt geleid door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, op tegen de groep van Ansar Allah (bekend als de Houthi’s).
  • De oorlog is de oorzaak van een van de grootste humanitaire crisissen ter wereld, met 24 miljoen mensen die afhankelijk zijn van hulp uit het buitenland.
  • Volgens gegevens afkomstig van het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties kwamen sinds 2015 233.000 mensen om. 100.000 van hen kwamen om het leven door gevechten, de anderen door een gebrek aan toegang tot voedsel, gezondheidszorg en infrastructuur.

Lees meer

  • Ontdek hier onze actie in Jemen.
  • Dokters van de Wereld en andere Belgische actoren vragen het Waals Gewest al sinds juni om onmiddellijk een einde te maken aan de export van Waalse wapens en militair materiaal naar de partijen die bij het conflict betrokken zijn. Meer info hier.

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753