NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Koning Filip bezoekt Dokters van de Wereld in de Brusselse daklozenopvang

Op 10 januari bezocht koning Filip het voormalige "Train Hostel” in Schaarbeek, een opvangcentrum voor kort verblijf dat de hele winter open is, en wordt beheerd door het Belgische Rode Kruis. Dokters van de Wereld staat in voor het psycho-medische-sociale aspect van het project.

Het centrum biedt plaats aan 110 daklozen: zowel alleenstaande mannen als gezinnen. Daklozen kunnen er een bed, een douche en twee maaltijden per dag krijgen, evenals medische en psychosociale hulp.

Maité Machado Minne, Projectleider – Noodopvang voor daklozen: ‘Wij zijn het eerste medische contactpunt voor wie in het centrum aankomt. Concreet wordt iedereen die voor het eerst naar het centrum komt, uitgenodigd bij de verpleegkundige van Dokters van de Wereld. Indien nodig volgt er een doorverwijzing naar een van onze wekelijkse consultaties.

Onze vrijwillige artsen proberen ervoor te zorgen dat mensen in het Belgische gezondheidsstelsel terechtkunnen. In tussentijd dragen wij ons steentje bij door zo goed mogelijk in hun behoeften te proberen voorzien.

Sinds het begin van de winterperiode (1 november 2023) werden in totaal 88 personen door onze medische dienst behandeld.’

De teams van Dokters van de Wereld zien vaak personen met ernstige medische kwetsbaarheden, die langdurige medische zorg nodig hebben. Maar in Brussel is er slechts één medisch centrum voor daklozen, met 45 plaatsen. De opties voor deze mensen zijn dus zeer beperkt.

 
Mentale gezondheid

 ‘We stellen vast dat mentale gezondheidsproblemen zeer prevalent zijn bij daklozen. Daarnaast merken we dat het leven op straat of een migratieparcours deze situatie vaak verergert... terwijl er steeds minder oplossingen en hulp zijn,’ aldus Maité Machado Minne.

Onze psycholoog in het centrum heeft sinds 1 november 2023 35 mensen opgevolgd en behandeld, tijdens in totaal 83 consultaties. 

Tot slot leggen onze teams tijdens consultaties de nadruk op gezondheidspromotie. Het gaat erom mensen zelf de sleutels van hun gezondheid in handen te geven.

Met dat doel voor ogen worden er gespreksruimten georganiseerd, waar we verschillende thema's behandelen (bijvoorbeeld ballingschap en migratie). Er zijn ook specifieke ruimtes voor vrouwen. De bewoners waarderen deze activiteiten enorm.

 

© Belga Image

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753