Mensen aan de rand van de samenleving

Tandzorg & samenwerkingen met specialisten en ziekenhuizen

20%
van alle mensen in België vindt tandzorg te duur
900
patiënten kregen in 2018 gespecialiseerde hulp via Dokters van de Wereld
2
samenwerking met 2 academische ziekenhuizen voor doorverwijzing

Context

waarom dit project

 

specialisten & ziekenhuizen

In 2019 kwamen 8227 mensen langs in één van projecten over het hele land.  Meestal is het zien van een huisarts of verpleegkundige voldoende, maar soms gebeurt het dat een patiënt gediagnosticeerd wordt met  kanker, een hartkwaal of een andere ernstige aandoening die gespecialiseerde zorg vergt.  Wie geen mutualiteit heeft, geen geld of geen papieren heeft & niet in een spoedeisende situatie zit,  heeft zeer moeilijk toegang tot gespecialiseerde zorg in ziekenhuizen.  

 

Tandzorg:  een dure zaak 

 Net geen 20% van alle Belgen geeft aan dat iets eenvoudigs als een tandartsbezoek onbetaalbaar is. Dat betekent dat 1 op 5 Belgen zich financieel gedwongen voelt te beknibbelen op zijn of haar tanden.  De oorzaak hiervan is dat de mutualiteit maar een deel van de tandzorg terugbetaalt.  Ook het feit dat er veel ongeconventioneerde tandartsen zijn met eigen tarieven maakt tandzorg er niet toegankelijker op. 

Als tandzorg voor de modale Belg al soms voor kopzorgen zorgt, is ze voor kwetsbare mensen zoals daklozen of mensen zonder papieren al helemaal een onbetaalbare  en ontoegankelijke zaak. 

kinesist aan het werk in een zorgcentrum v dokters van de wereld

onze acties

onze acties 

 

eigen tandartskabinetten in antwerpen en brussel 

Omdat het aantal patiënten met tandproblemen groot is en doorverwijzingen naar reguliere tandartsen geen evidentie, besloten we 2 tandartskabinetten op te richten in Antwerpen en in Brussel.  Hier kunnen patiënten die vanuit onze andere projecten werden doorverwezen,  terecht bij onze vrijwillige tandartsen.  In 2018 konden we zo de tandproblemen bij 429 patiënten oplossen.  

 

Samenwerkingen met specialisten en ziekenhuizen 

Door samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld Baron-Lambert, het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en de Gasthuiszusters in Antwerpen, kunnen we onze patiënten doorverwijzen naar cardiologen, oncologen, pneumologen, oftamologen of andere gespecialiseerde hospitaalzorg.  Sommige specialisten nemen ook individueel het initiatief om vrijwillig patiënten van Dokters van de Wereld in hun praktijk op te nemen.   Dankzij deze samenwerkingsverbanden kunnen we elke week zo'n 8 patiënten helpen met voor hen kosteloze gespecialiseerde zorg. 

 

Zij steunen ons

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753