Dure tandzorg:

Getuigenis An van Immerseel, Medisch referent COZO Antwerpen

an van immerseel

Elke week komen hier zo’n 5 mensen langs op onthaaldagen met ernstige tandproblemen, zowel kinderen, volwassenen en ouderen. Vaak hebben ze al lang aan zorguitstel moeten doen om naar de tandarts te gaan.

In onze Brusselse en Antwerpse tandartspraktijken ontmoeten we voortdurend mensen die hun tandartsrekening niet kunnen betalen. Zij moeten hun tandheelkundige verzorging dan uitstellen of er helemaal van afzien. Tegenwoordig hebben niet alleen uitgesloten groepen in de samenleving (migranten, daklozen…), maar ook gewone Belgen met een ziekenfonds moeite om toegang tot tandzorg te krijgen.

An van Immerseel is medisch referent bij COZO Antwerpen (Centrum voor Onthaal, Zorg en Oriëntatie). 

"Elke week komen hier zo’n 5 mensen langs op onthaaldagen met ernstige tandproblemen, zowel kinderen, volwassenen en ouderen. Vaak hebben ze al lang aan zorguitstel moeten doen om naar de tandarts te gaan. We zien dan ook vaak ernstige tandaandoeningen met functionele gevolgen op het vlak van kauwen, eten en pijn. De mentale gevolgen zijn niet te onderschatten: mensen voelen pijn, maar ook schaamte. Ze kunnen niet meer slapen, kunnen niet meer sociaal functioneren, hebben concentratieproblemen door de pijn. De recentste cijfers in Antwerpen tonen aan dat een derde van onze doorverwezen patiënten tandverzorging betreft. Dat is een groot aantal. Momenteel hebben we 1 tandarts naar wie we onze patiënten kunnen doorverwijzen. Hij neemt elke week 4 patiënten op in zijn praktijk en doet dit gratis en vrijwillig. Het probleem is dat hij volgend jaar met pensioen gaat.

We beschikken over een gloednieuwe tandartspraktijk maar vinden geen tandartsen. Hoe komt dat? De actieve tandartsen hebben vaak zelf al lange wachtlijsten, zeker de geconventioneerde tandartsen. En die zijn in Antwerpen zeer dun gezaaid.

De meeste van onze patiënten hebben geen enkele toegang tot zorg. Dat gaat dan over daklozen of mensen zonder papieren. We kunnen vaak een stappenplan in gang steken zodat onze patiënten via het OCMW, de mutualiteit of Fedasil opnieuw toegang krijgen tot tandzorg, maar zelfs dan nog komen we terug op hetzelfde probleem van de zeer lange wachttijden in combinatie met het feit dat deze mensen geen weken of maanden kunnen wachten op een akkoord van de instanties maar meteen hulp nodig hebben. Dokters van de Wereld kan dus 4 mensen per week helpen maar er zijn uiteraard veel meer mensen die er nood aan hebben.

Daarnaast zien we dat er weinig kennis is over preventieve zorg: tijdens de screening geven we daarom altijd tandenborstels en tandpasta mee en geeft onze verpleegkundige uitleg over hoe je je tanden moet verzorgen. Wat moet veranderen? Toegankelijkere tandzorg voor iedereen: laagdrempeliger, transparanter, preventiever."

 

Dokters van de Wereld wil niet dat tandzorg een luxe wordt voor de happy few. U ook niet? Teken de petitie en/of doe een gift.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753