De wereld is ziek. Samen kunnen we haar genezen.

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

Steun onze projecten met een gift.

 

IK DOE EEN GIFT

Democratische Republiek Congo
Vrouwen & Empowerment

Roep het seksueel geweld in Oost-Congo een halt toe

In 2017 startte Dokters van de Wereld in Bukavu beschermende gemeenschappen op. De bewoners van de streek verenigen er zich en zeggen samen ‘nee’ tegen verkrachting. De resultaten tonen hoe doeltreffend de hulp en kracht van de plaatselijke bevolking is in de strijd tegen seksueel misbruik.
Die ervaring brengen we nu over naar het gebied rond Uvira, waar elke dag vrouwen worden verkracht omdat de daders geloven dat ze niet worden bestraft.
In 2021 hebben we er de eerste beschermende gemeenschappen opgericht. Om die gemeenschappen verder uit te bouwen, kunnen we uw steun goed gebruiken.

GRATIS MEDISCHE EN PSYCHOSOCIALE HULP

Met 9 gezondheidscentra in Uvira helpt Dokters van de Wereld de slachtoffers van seksueel geweld medisch en psychologisch te verzorgen.
De verzorging van verkrachte vrouwen en meisjes is een belangrijk deel van onze werking. Onze dokters onderzoeken en verzorgen hen, en verzamelen fysieke bewijzen om de vrouwen klacht te laten indienen. Onze psychologen helpen hen te herstellen van het psychologische trauma en hun zelfvertrouwen en eigenwaarde terug te krijgen.

Wanneer een verkrachte vrouw negatief test op seksueel overdraagbare ziektes omdat we haar binnen de 72 uur na de aanranding konden verzorgen, voelen we ons helden.

Renelde Kahababo Namukara

Vroedvrouw Dokters van de Wereld in Uvira

bébé dans les bras d'une infirmière

Zorg voor moeder en kind

We verzorgen ook moeders en hun kinderen in onze gezondheidscentra. Kinderen jonger dan 5 krijgen onze speciale aandacht.

Naast medische verzorging geven we moeders met jonge kinderen bijvoorbeeld ook maaltijden. Want veel vrouwen in Oost-Congo zijn ondervoed. Daardoor zijn ze na een bevalling te zwak en maken ze te weinig moedermelk aan. Het gevolg: hun pasgeboren baby’s groeien te weinig en te traag. Dankzij de gratis maaltijden kunnen hun baby’s zich normaal ontwikkelen.
Daarnaast geven we meisjes en vrouwen ook seksuele zorg, voorlichting en advies over:

  • Hun seksuele gezondheid en welzijn
  • Anticonceptie en zwangerschap
  • Seksueel overdraagbare ziektes
  • Seksueel geweld
bénévole posant la main sur l'épaule d'une bénéficiaire

Beschermende gemeenschappen

 

In een beschermende gemeenschap helpen de inwoners om het seksuele misbruik in de streek te bestrijden en te stoppen. Die hulp van de plaatselijke bevolking is cruciaal:

  • Ze helpen de daders aan te klagen.
  • Ze helpen de slachtoffers zich opnieuw in de maatschappij te integreren.
  • Ze hebben een grote sociale invloed op de slachtoffers en de bevolking in Uvira.

De rol van Dokters van de Wereld? We begeleiden de verantwoordelijken, trainen de leden om met seksueel misbruik om te gaan en geven middelen om de slachtoffers te beschermen en verkrachtingen te voorkomen.

Dankzij Dokters van de Wereld kunnen we onze moeders, zussen en dochters helpen en verzorgen, en de mensen in de streek uitleggen wat seksueel geweld is. Zo kunnen we allemaal samen een einde maken aan de verkrachtingen.

Ambroise Katuta

Boer en lid van de beschermende gemeenschap Makobola in Uvira

bénéficiaire ayant la tête appuyée sur sa main

Gratis juridischE hulp

Om de daders te bestraffen, kunnen de verkrachte vrouwen terecht in de juridische klinieken waar onze beschermende gemeenschappen mee samenwerken.
Vrijwillige mannen en vrouwen – parajuristen – geven hun juridisch advies. De vrouwen die de daders voor de rechtbank willen halen, worden bijgestaan door plaatselijke advocaten.
Die hulp is gratis: de juridische klinieken betalen de proceskosten, de erelonen van de advocaten en het vervoer en verblijf van de vrouwen die van ver naar de rechtbank moeten komen.

Ik help de advocaten met de administratie van de verkrachtingsprocessen en maak de mensen in Uvira bewust van het belang om de daders van seksueel geweld voor de rechtbank te dagen. Zo wil ik de daders duidelijk maken dat ze hun straf niet kunnen ontlopen.

André Mazambi

Parajurist in Uvira

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753