NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Mensen onderweg of op de vlucht

Opvangcrisis: humanitaire organisaties zetten tenten op voor asielzoekers

Het kernkabinet kwam op 17 oktober naar buiten met wat de terreinorganisaties beschouwen als een ontoereikend resultaat:  “Er werden geen oplossingen gevonden voor de onmiddellijke termijn  en de lange termijnoplossingen die naar voren worden geschoven zijn vaag.”

Het kernkabinet kwam op 17 oktober naar buiten met wat de terreinorganisaties beschouwen als een ontoereikend resultaat:  “Er werden geen oplossingen gevonden voor de onmiddellijke termijn (zoals vannacht) en de lange termijnoplossingen die naar voren worden geschoven zijn vaag.”

Daarom zien de humanitaire organisaties (Vluchtelingenwerk, Dokters van de Wereld, Plateforme Citoyenne, Artsen zonder Grenzen, Samusocial, SOS Jeunes en Ciré)   zich genoodzaakt om ook deze avond tenten op te zetten en slaapzakken en dekens uit te delen voor de humanitaire hub.

 “Er wordt plek gemaakt voor een 25tal kartonnen tenten.  Duurzaam is het niet, maar alternatieven zijn er ook niet.  We begrijpen de bekommernis van burgemeester Close maar hopen dat de tentjes toch niet zullen worden afgebroken door de politie, zoals deze voormiddag het geval was.  Om hierover te waken, zullen medewerkers en vrijwilligers van de betrokken organisaties ter plekke blijven. Het is absoluut niet de bedoeling een ‘2e Calais’ op te starten, dit is een noodoplossing die ook wat ons betreft niet lang kan duren.” Vertelt Michel Genet, Directeur van Dokters van de Wereld.

Sinds mei 2022 staat het opvangnetwerk van Fedasil onder zware druk.  Waar het eerst de alleenstaande mannen waren die geen opvang meer konden krijgen,  worden sinds 11 oktober ook niet-begeleide minderjarigen, gezinnen met kinderen en kwetsbare mannen met psychische en fysieke problematieken terug de straat op gestuurd.   Deze mensen stromen steeds vaker door naar de humanitaire hub, een plek die evenwel niet is uitgerust om in opvang te voorzien.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753