NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Oorlog in Oekraïne
Mensen in noodsituaties

Oekraïne: Huisartsen, pediaters en gynaecologen verzorgen vluchtelingen aan de Roemeense grens

Op 10 maart ging in Siret en Suceava, 2 plekken aan de grens van Roemenië en Oekraïne, een mobiel medisch team van Dokters van de Wereld aan de slag.  Een maand later verleende het team medische hulp aan bijna duizend Oekraïense burgers, vooral vrouwen, kinderen en oudere mannen.

 

Huisartsen. Gynaecologen.  Chauffeurs. Kinderartsen. In totaal werken momenteel 39 vrijwilligers van Dokters van de Wereld de klok rond om zeven dagen op zeven medische hulp te verlenen aan de vele Oekraïense burgers die gevlucht zijn naar Roemenië.

“Soms gaat het over mensen met lichte symptomen, zoals pijnbestrijding,  verkoudheid of griep, maar we zien ook chronische patiënten die nood hebben aan meer complexe medische behandelingen of medicatie.”

Veel mensen komen langs bij Dokters van de Wereld op zoek naar medicatie: “Wie op de vlucht is en chronisch ziek is, kan al snel in de problemen raken als hun medicatie op is.  We zien elke dag mensen die hun vereiste geneesmiddelen hier niet vinden of die niet kunnen veroorloven. Zoiets kan levensgevaarlijk zijn.  Gelukkig vinden de mensen hun weg naar hier of gaan wij tot bij hem met ons mobiel team.”

Dokters van de Wereld verleent medische hulp aan de grens, maar trekt ook naar de 7 opvangcentra voor Oekraïense burgers in de buurt van Siret: “ Bij de opgevangen burgers zien we een aanzienlijk deel dat dringende psychologische hulp nodig heeft, als gevolg van stress, paniekaanvallen en andere mentale problemen die veroorzaakt worden door de oorlog.  Elke dag zien we de noden en lacunes op het vlak van mentale hulpverlening toenemen. Naarmate de oorlog blijft duren, zal dit verder toenemen.”  

Dokters van de Wereld hoopt dat er snel versterking komt op medisch vlak: “Wij zijn momenteel de enige organisatie die artsen in het veld heeft, 7 dagen op 7.  De andere organisaties die medische diensten verlenen doen dat momenteel nog zonder artsen.  We hopen op een snelle versterking, ook op vlak van psychologische en psychiatrische hulpverlening.”

Wil je de Oekraïense burgers in Roemenië helpen zodat ze de nodige medische hulp krijgen? Doe een gift!

ACHTERGROND

Sinds de start van het conflict vluchtten al meer dan 700.000 burgers naar Roemenië.  Sommigen reizen verder, sommigen blijven in Roemenië.  Verwacht wordt dat bij volgende golven, de meer kwetsbare, verzwakte burgers zullen aankomen in de buurlanden.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753