Mensen in noodsituaties

Ode aan de vrachtwagenchauffeurs die hun leven op het spel zetten om levensreddende medicatie te leveren

Hij was pas drie weken in het land toen de oorlog uitbrak. Bashar KailaniI is fieldcoördinator voor Dokters van de Wereld in Oekraïne en zorgt er samen met een moedig netwerk van chauffeurs voor dat de medische konvooien op de juiste plekken terechtkomen.

 

Bashar, voordat je naar Oekraïne kwam, werkte je voor Dokters van de Wereld in Syrië. Heeft deze ervaring je geholpen? Vooral na het uitbreken van de oorlog?

“In Syrië heb ik inderdaad geleerd om te gaan met bedreigende situaties. Toen de situatie in Oekraïne escaleerde, raakte ik dus niet paniek. Door mijn eerdere ervaringen reageerde ik dus veel rustiger. Dat heeft me enorm geholpen bij de evacuatie uit Oost-Oekraïne waar echt moesten vluchten voor het oorlogsgeweld.”

 

Kun je iets vertellen over de uitdagingen waar je tegenaan liep tijdens de evacuatie?

  Er stonden enorme rijen bij alle tankstations die benzine hadden en je kon maar 20 liter per keer krijgen. In Syrië had ik geleerd om altijd een volle tank te hebben wanneer het spannend wordt. We moesten veel omwegen maken om niet geraakt te worden door beschietingen of luchtaanvallen. Op een gegeven moment werd de brandstof erg schaars. De meest gespannen momenten waren toen straaljagers recht boven ons hoofd vlogen. We konden de zwarte rook zien van de plaatsen die waren aangevallen.”

 

Oekraïense ziekenhuizen kampen met uitgeputte voorraden. Jij zorgt voor de bevoorrading van ziekenhuizen met levensreddende medicijnen en medisch materiaal. Waar loop je tegenaan?

“Er zijn veel ziekenhuizen die hun bestellingen niet geleverd krijgen, zelfs al hebben ze gekocht. Ze liggen gewoon ergens te wachten in een magazijn omdat de toeleveringsketen is verbroken.  Soms zijn vrachtwagens vernield, brandstof is moeilijk te krijgen, door kapotte wegen zijn sommige routes langer geworden. Of er is maar één baan berijdbaar en staan er lange files. Daarnaast zijn veel vrachtwagenchauffeurs gevlucht of durven ze niet naar bepaalde plekken in het land te rijden.”

 

Hoe lukt het jou toch om ziekenhuizen te bevoorraden?

“We hebben hier een groot netwerk met veel particuliere leveranciers en veel organisaties uit de lokale gemeenschappen. We hebben bijvoorbeeld een ziekenhuis in de Oblast geholpen om dialysemachines uit Kiev te halen. Deze vitale apparatuur was al betaald maar het transportbedrijf trok zich terug. Via ons netwerk lukte het ons om iemand te vinden die spullen wel wilde transporteren.”

 

Meer informatie over onze acties in Oekraïne

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753