NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Oorlog in Oekraïne
Mensen in noodsituaties

Dokters van de Wereld in Oekraïne: overzicht van 3 maand conflict en humanitaire noodinterventies in het land

Vanaf het begin van het conflict is Dokters van de Wereld actief in  Oekraïne. Een overzicht van onze humanitaire noodinterventies in het land op 19 mei.

256.000
mensen geholpen met medische konvooien
6
urgentiekits voor 60.000 burgers : deze kits worden gestuurd naar hospitalen in Donetsk Oblast, Kiev, Kharkiv, Dnipro
660
660 maternitykits verstuurd
21
hospitalen ondersteund met medische konvooien
27
extra hospitalen die ik de komende dagen en weken worden ondersteund
3
mobiele medische teams

Medische konvooien naar risicogebieden

Sinds het conflict levert Dokters van de Wereld doorlopend humanitaire medische konvooien in hospitalen over het hele land.  Deze basiskonvooien zijn samengesteld volgens internationale normen en kwaliteitsvereisten.  Zo krijgen de hospitalen in Oekraïne medicatie en materiaal dat ze echt kunnen gebruiken en dat voldoet aan de hoogste kwaliteits- en technische normen.    

Met de konvooien die Dokters van de Wereld bezorgt over het hele land, werden intussen al 256.000  mensen in 21 hospitalen  geholpen.  Op 12 april  kwamen daarnaast 6 urgentiekits aan in hospitalen die kampten met grote tekorten. Elke kit bevat urgentiemateriaal waarmee 10.000 mensen gedurende 3 maanden (intensief) medisch begeleid  en gered kunnen worden.   Ten slotte bezorgden we (net geen) 700 gynaecologische kits voor zwangere of pas bevallen vrouwen

Belangrijk om weten: dankzij privétransportkanalen raken de konvooien tot in de zwaar getroffen conflictgebieden in Donetsk en Luhansk Oblast.

laden van een medisch konvooi

Convoi contenant des médicaments et du matériel médical à destination de Luhansk et Donetsk
Matériel médical à destination de Bakhmout

Mobiel team in en rond Oekraïne

Dokters van de Wereld is sinds 14 april actief met  mobiele medische units die trekken naar vluchtelingenshelters in Chernivtsi en Dnipro. De teams bestaan elk uit een huisarts, een vroedvrouw, een psycholoog en een apotheke.  De teams zorgen ervoor dat  op de vlucht geslagen burgers  toegang krijgen tot primaire medische hulp, gratis medicatie en begeleid worden naar het ziekenhuis  als dat nodig blijkt. In Chernvitsi verzorgde het team sindsdien 700 mensen, of zo’n 30 mensen per dag. 

consultation à Chernivtsi
consultation à Chernivtsi

Op 10 maart ging in Siret en Suceava, 2 plekken aan de grens van Roemenië en Oekraïne, een mobiel medisch team van Dokters van de Wereld aan de slag.  Een maand later verleende het team van 40 vrijwilligers medische hulp aan 1300 Oekraïense burgers, vooral vrouwen, kinderen en oudere mannen. Dokters van de Wereld is momenteel de enige medische ngo actief in dit gebied met artsen.  De meest voorkomende klachten die onze teams zien bij de gevluchte burgers:

  • Chronic patients (diabetes, high pressure) that haven’t been able to buy/find their medication
  • Bacterial infections
  • Patients  presenting  with  dehydration  from  long   driving/waiting hours
  • Children with respiratory problems
  • People of ROMA origine

Daarnaast zien we mensen met epilepsie of mentale ziektes die hun behandeling hebben moeten onderbreken doordat ze op de vlucht zijn moeten slaan.

Pilootproject: In Kharkiv starten we met de ondersteuning en versterking van een team van vrijwilligers dat naar de ondergrondse metro’s trekt om medische hulp te verlenen.

oekraïne kaart

Mentale hulpverlening aan getraumatiseerde burgers

Dokters van de Wereld  blijft op afstand mentale hulp verlenen aan burgers in de zwaarst getroffen gebieden in Donetsk en Luhanskoblast (414 mensen krijgen online therapie via onze psychologen). Daarnaast organiseren we mentale hulpverlening in 2 collectieve opvangcentra in Chernvitsi  In een kantoor in de stad Tsjernivtsi hebben we individuele en groepsconsultaties opgezet (op 11 mei behandelden we 428 gevluchte burgers). In 5 collectieve opvangcentra in het rayon Bakhmut en 10 collectieve opvangcentra in de oblast Chernivtsi zijn evaluaties verricht.

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753