België
Mensen aan de rand van de samenleving

Mobivax: vaccinatiecampagne voor daklozen wordt deze vrijdag hernomen

De organisaties van het Mobivax team hebben besloten om vanaf vrijdag de vaccinatiecampagne voor daklozen, mensen zonder papieren en migranten in Brussel verder te zetten.

De vaccinatiecampagne gaat verder met het Janssens en Janssens vaccin, en volgt hiermee de beslissing die de Interministeriële Gezondheidsraad woensdag bekend maakte. Zij adviseren de verderzetting met het J&J-vaccin voor kwetsbare groepen die geen toegang hebben tot de vaccinatiecentra, waaronder daklozen, migranten en mensen zonder papieren. 
 
Een vaccin met één enkele dosis is vandaag het meest haalbare alternatief voor personen met wie het moeilijk is een duurzaam contact te onderhouden omwille van het tekort aan plaatsen in de opvangstructuren.
 
Johnson & Johnson, het enige alternatief om mensen zonder papieren  te beschermen tegen het virus  
 
De beslissing om de vaccinatie met Janssens en Janssens verder te zetten wordt genomen omdat er vandaag geen enkel alternatief bestaat voor daklozen en mensen zonder papieren  om zich te laten vaccineren. Zij hebben immers niet de mogelijkheid zich te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum, waartoe de toegang momenteel een nationaal registratienummer vereist. Onze organisaties vragen  dan ook om zo snel mogelijk werk te maken van de onvoorwaardelijke toegang tot de vaccinatiecentra voor alle bevolkingsgroepen op het grondgebied, ongeacht hun administratief statuut.  Daarnaast vragen de 4 organisaties om naast J&J ook andere vaccins ter beschikking te stellen aan Mobivax. 
 
Daklozen, mensen zonder papieren of kwetsbare migranten leven dan misschien aan de rand van de samenleving, maar maken wel degelijk  deel uit van onze samenleving.  We moeten hen  allemaal meenemen in de nationale vaccinatiestrategie, zonder een onderscheid in aanpak of behandeling.

 

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753