NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

Niger
Mensen in noodsituaties

Migranten en jonge huishoudhulpen vanuit Niger beschermen tegen COVID-19

Op 19 maart werd in Niger de eerste COVID-19 besmetting geregistreerd. Sindsdien werden meer dan 11.000 mensen getest.  In Niger is het extra lastig om te strijden tegen het virus:  het zorgsysteem is zwak,  er zijn minder testmogelijkheden, het land kampt met grote armoede en net zoals hier circuleren er heel veel vooroordelen, misverstanden en complottheoriën  Dokters van de Wereld werkt al jaren in het land en strijdt  mee tegen de verspreiding van het virus.

  1. Migranten beschermen tegen het virus

Toen het virus zich in Niger begon te verspreiden, besloot de overheid om het grensverkeer in te perken.  Toch bleef buurland Algerije migranten massaal vanuit het land deporteren richting Agadez.   Vanaf maart tot juni gaf Dokters van de Wereld medische bijstand aan meer dan 2000 migranten die vanuit Algerije op camions werden gezet en gedropt werden in Agadez.  Dokters van de Wereld ving hen op bij aankomst met eerste medische hulp, hygiënekits en preventiemateriaal (zoals infectiegel of maskers).

Niger blijft daarnaast een belangrijk transitland voor migranten die via een doortocht in de woestijn naar Algerije of Libië willen trekken.  In afwachting van hun reis overleven ze in getto’s.  Die plekken zijn potentiële broeihaarden voor het virus:  de migranten leven er dicht op elkaar, in zeer penibele en onhygiënische omstandigheden.  Vaak zijn ze verzwakt en hebben ze amper toegang tot water of voedsel.  Dokters van de Wereld trekt al jaren naar de getto’s met mobiele teams en blijft dat tijdens de pandemie doen :  ze deelden er preventiekits uit, installeerden waspunten, deden medische check-ups om vermoedelijke gevallen te detecteren en deelden voedsel-  en hygiënekits uit.  

  1. Vechten tegen desinformatie

Net zoals in West-Europa gaan ook in Niger de sterkste verhalen over het virus rond.   Zoals het idee dat COVID-19 een ziekte is van de rijken en de blanken.  Dat  het virus gedood wordt door de hitte.  Dat het virus genezen kan worden door knoflook of gember of dat het niet meer is dan een griepje.

Net zoals hier is dit soort fake news niet zonder gevaar: mensen ‘geloven’ niet in het virus of hanteren de verkeerde ‘remedies’ of beschermen zich op foute manieren (of helemaal niet).  Daarom werkte Dokters van de Wereld mee aan een journalistieke radioreeks om de juiste informatie en richtlijnen vanuit te overheid  kracht bij te zetten.

  1. Jonge huishoudhulpen in Niamey beschermen tegen corona

Aan de rand van Niamey, de hoofdstad van Niger, leven gemarginaliseerde mensen in kampen en barakken zo ver het oog reikt.  De meesten van hen zijn jongeren die vanuit dorpen naar de stad zijn afgezakt in de hoop op een beter leven.  De jonge meisjes die er leven werken vaak als huishoudhulpen voor de meer welgestelde gezinnen in de stad.  Door de epidemie is het risco op besmetting voor deze meisjes veel groter: ze werken en leven in een drukbevolkte omgeving, omwille van hun werk doorkruisen ze elke dag de stad en tegelijk hebben ze geen toegang tot basisvoorzieningen.

Dokters van de Wereld besloot daarom om naar de kampen te trekken en steun te bieden aan deze vergeten groep meisjes:  we organiseerden sensibilisatiesessies, leerden hen hoe de handen te wassen en afstand te houden, we installeerden waarschuwingsborden en 46 collectieve waspunten.  Daarnaast deelden we 4320 stukken zeep en 500 herbruikbare maskers uit.

mdm niger
mdm niger
mdm niger

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753