Democratische Republiek Congo
Mensen in noodsituaties

Mensen op de vlucht in Goma: Dokters van de Wereld ter plekke met psychosociale noodhulp

Een week lang heeft een team van Dokters van de Wereld psychologische hulp verleend aan de burgers die op de vlucht waren geslagen voor de  aardbevingen en vulkaanuitbarsting van de Nyiragongo op 22 mei.  De slachtoffers in Goma hebben last van angsten, stemmingswisselingen, aandachtsstoornissen en zelfs flashbacks.

 

Jacques Kimina, klinisch psycholoog in het team: "Deze symptomen zijn veel voorkomende reacties op heftige, traumatiserende gebeurtenissen. De reacties variëren van persoon tot persoon: sommige mensen kunnen er goed mee omgaan en anderen kampen soms langdurig met psychische gevolgen.”

Dokters van de Wereld heeft daarom een team van twee psychologen en twee maatschappelijk werkers gestuurd naar het  Kavumu-kamp in  Adi Kivu (Noord-Kivu).

 

Verwoorden van negatieve emoties

Van de 580 bewoners van het kamp  namen 239 mensen deel aan groepstherapie: 127 vrouwen en 112 mannen.

In groepen van 10 tot 15 personen, verdeeld naar leeftijd en geslacht, was het de bedoeling de opgekropte emoties te verbaliseren.

Jacques Kimina: "De symptomen die we het meest zien zijn spontane huilbuien, flashbacks of herbelevingen, angst, verdriet, slapeloosheid, hoofdpijn, buikpijn, maar ook een gevoel van wanhoop, schaamte en een gebrek aan eigenwaarde.

Dokters van de Wereld gaf na evaluatie een meer doorgedreven, individuele therapie aan 38 mensen.

De vulkaanuitbarsting deed zich voor in een gebied waar de mensen sowieso al te kampen hebben met chronische onveiligheid door de aanwezigheid van van gewapende groepen en geweld, waaronder ook seksueel geweld. De regio wordt al tientallen jaren geteisterd door cycli van geweld en natuurrampen, zoals de recente vulkaanuitbarsting en jaarlijkse overstromingen.

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753