Democratische Republiek Congo
Vrouwen & Empowerment

Mama worden in Moba

Een regio waar de risico's van bevallingen bijzonder groot zijn.

 

In die regio sterft 1 vrouw op de 23 terwijl ze haar baby op de wereld zet. En helaas blijft het niet bij dit dramatische feit. Een behoorlijk aantal vrouwen overlijdt achteraf, door complicaties gelinkt aan de bevalling.

Afschuwelijke taferelen… Daarom lanceerde Dokters van de Wereld een aanpak voor betere verzorging voor mama’s en hun baby’s in de streek van Moba.

We bouwden er 4 materniteiten en voorzien meer dan 40 gezondheidscentra van medicatie en medisch materiaal. Om vrouwen die ver van de centra wonen toch efficiënt te kunnen helpen, zorgden we voor mobiele klinieken en organiseren we dringend ziekenvervoer voor urgente of gecompliceerde gevallen. We verzekeren vroedvrouwen, verplegend personeel en lokale dokters van een grondige opleiding of bijscholing. Met ons project zorgen we er ook voor dat de lokale bevolking die geen toegang heeft tot zorg, ook bij ons terecht kan. 

Coupe observant un écran d'échographie
Bébé dans une couverture

Soms zien we hier meisjes van 12, 13 of 14 jaar die zwanger zijn. In de middle of nowhere, zonder bijstand, lukt het hen niet om te bevallen. Als ze het overleven, houden ze er ernstige inscheuringen aan over die pas na drie maanden verdwijnen. Op dat moment kunnen wij beginnen met chirurgische reconstructie.

Dr Mukwege

Dankzij ons uitgebreide programma bevallen elk jaar 7.000 vrouwen in alle veiligheid. En ontvangen de pasgeborenen de zorgen en de aandacht waar ze, net als alle andere baby’s wereldwijd, recht op hebben.

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753