NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking te helpen aan voedsel, medische zorg en andere essentiële hulp.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Mensen aan de rand van de samenleving

Koudeprik verontrust hulporganisaties Dokters van de Wereld vreest voor onderkoeling en doden door hypothermie

Nu de koudeprik een kritieke drempel bereikt met temperaturen van -5 en erger worden de medewerkers van Dokters van de Wereld geconfronteerd met de dramatische situaties van de duizenden dakloze mensen die op straat slapen.

Het gebrek aan nachtopvang blijft hierbij een constante en wordt nog verergerd door de asielcrisis bij Fedasil waardoor nòg meer mensen op straat zijn beland.

Maité Montuir, coördinator van de mobiele projecten: "Veel mensen die bij ons langskomen op de Medibus (het mobiel kabinet op wielen van Dokters van de Wereld dat 3x per week rondrijdt naar plekken zoals het Zuidstation en het Centraal station), lijden aan verkoudheden of longinfecties. Ons team biedt hen medische zorg en verwijst hen indien nodig door naar een ziekenhuis. We verdelen ook warme soep, thermische dekens, kousen en lichaamswarmers.”

“Maar dat alles zijn pleisters op de wonde.  We constateren dat het aantal mensen dat langskomt op de bus afgelopen tijd is verdubbeld.  En tijdens elke dienst moeten we mensen die we helpen met het zoeken naar een slaapplek vertellen dat ze geweigerd worden omdat de opvangcentra gesatureerd zijn.”  

Maurice, een regelmatige bezoeker van de Medibus, woonde tot voor kort zes maanden op straat:

"Ik heb nog steeds een hese stem door een aanhoudende verkoudheid sinds eind september. Overdag zweten we omdat we dikke lagen kleding dragen die ons helpen de nacht door te komen.  De kou komt bovenop de onveiligheid, de lichten, het lawaai en de wind die tussen de gebouwen door raast.   Maar het ergste blijft de kou die het onmogelijk maakt te slapen.  Daarom slapen daklozen vaak overdag, door uitputting.", legt Maurice uit.

Wachten we op de eerste doodgevroren dakloze?

Als er niet snel een oplossing wordt gevonden om alle betrokken daklozen onderdak te bieden, vreest Dokters van de Wereld voor talrijke gevallen van onderkoeling, met in het ergste geval sterfgevallen door hypothermie. De organisatie roept de federale en regionale overheden op om  noodmaatregelen te nemen opdat duizenden mensen tijdens deze zeer koude periode de nacht niet op straat hoeven door te brengen.  

Contact Pers:
Emmy.Deschuttere@medecinsdumonde.be
0492799274

 

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753