België
Mensen aan de rand van de samenleving

Kou eist leven twee vrouwen in 1 week tijd: 5 voor twaalf voor herorganisatie Brusselse daklozenzorg

De eerste winterprik eiste deze week al twee dakloze slachtoffers, beiden vrouwen. Nog maar eens een pijnlijke herinnering, zegt Dokters van de Wereld, dat het uitblijven van een echt politiek antwoord en een duurzame oplossing voor het daklozenprobleem in Brussel kwetsbare vrouwen die op straat leven de dood in drijft.

"Het leven op straat schikt zich niet naar de agenda van het Winterplan. Ook voor eind april en na 15 november zitten die mensen in een précaire situatie," reageert Lucille Ganchou, verantwoordelijke voor het Winterplan bij Dokters van de Wereld. "Daklozen gaan door de hel, elke dag van het jaar, zomer en winter, dag en nacht. Onze gedachten gaan uit naar de twee dames die deze week het leven lieten en al de andere daklozen die op dit moment de kou en hun lijden in stilte moeten verbijten."

Dokters van de Wereld slaat al meer dan tien jaar op tafel voor structurele oplossingen. "Elk jaar naar het einde van het Winterplan sturen we exact dezelfde boodschap naar onze beleidsmakers: een noodplan is geen oplossing die het daklozenprobleem in Brussel aan de wortel en op lange termijn kan aanpakken," zegt Lucille Ganchou. "De Brusselse regering heeft dit jaar haar schouders gezet onder een ambitieus herorganisatieplan van de daklozenopvang. We hopen dat dit plan er dan ook zo snel mogelijk echt komt en blijven waakzaam en alert voor mogelijke veranderingen dat dit met zich zou kunnen meebrengen. Het is hoogtijd om echt werk te maken van structurele en duurzame oplossingen zodat geen enkele Brusselaar dit soort extreme ellende ooit nog moet ondergaan."

Vrouwen op straat, dubbel in gevaar

"Twee sterfgevallen op zo’n korte tijd. Dit zet de schrijnende toestand waarin dakloze vrouwen in Brussel verkeren, en waaronder ze al jaren in stilte lijden, dubbel in de verf, " zegt Anne-Laure Pignard, die de leiding heeft over de Brusselse projecten bij Dokters van de Wereld. "Nochthans worden vrouwen het vaakst en het hardst getroffen door extreme armoede. Vrouwen op straat lopen veel meer risico dan mannen, op diefstal, geweld, ziekte en aanranding."

Meer nog dan het externe gevaar dat het leven op straat sowieso al met zich meebrengt, dwingt hun terughoudendheid hen nog dieper in hun isolement.  "Ze gaan gebukt onder zelfstigmatisering, een gigantisch schuldgevoel dat ze niet voldoen aan de verwachtingen die de maatschappij heeft van vrouwen," gaat Anne-Laure Pignard verder. "Zo komen ze in een eenzame vicieuze cirkel van wantrouwen terecht dat hen ook belemmert om gebruik te maken van diensten die er voor hen zijn, zoals medische zorg of slaapplek." 

De sleutel om hen uit dit isolement te bevrijden ligt volgens Dokters van de Wereld in dialoog en vertrouwen. "In het project ‘Met Haar’ is Dokters van de Wereld er in geslaagd om een vertrouwensband op te bouwen met deze kwetsbare groep, wat Samusocial ook heeft bereikt met fluisterhuis voor vrouwen in Anderlecht. Dit vergt veel tijd en middelen, twee dingen waar de organisaties actief op het terrein een groot tekort aan hebben," stelt Anne-Laure Pignard vast.

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

TVA: BE 0460.162.753