Jemen
Mensen in noodsituaties

Jemen: de haven van Hodeida in staat van gijzeling

De hulporganisties in Jemen vrezen voor een nieuwe escalatie van geweld in de havenstad Hodeïda.

Afgelopen woensdag, zetten de troepen van de Jemenitische President en de door Saoedi-Arabië ondersteunde coalitie de aanval in tegen Hodeïda, de belangrijkste haven van het land. In een open brief, vragen 13 organisaties – waaronder Dokters van de Wereld- aan de verschillende partijen om de 600.000 burgers te beschermen en het internationaal humanitair recht te respecteren.

Een intensifiëring van het conflict in de regio is de voorbode van een humanitaire ramp: een groot deel van de bevolking zal gedwongen worden te vluchten en blootgesteld worden aan ziektes, voedselonzekerheid en zelfs hongersnood. De aanvoer van voedsel staat nu al op een recordlaagte en de prijzen van basisproducten zijn met een derde gestegen.

Op de rand van een hongersnood

Momenteel bevinden 17 miljoen mensen zich in een situatie van voedselonzekerheid en zit de alarmfase voor ondervoeding intussen op niveau vier, dat is de voorlaatste fase voor er officieel sprake is van een hongersnood.  De middelen om het hoofd te bieden aan deze crisis zijn praktisch uitgeput: een aanval op de haven zou rampzalige gevolgen hebben voor de import van voedsel en kan de bevolking op de rand van een hongersnood brengen.

Om  een massastroom van vluchtelingen te vermijden,  vragen de humanitaire medewerkers om de regio en haven van Hodeïda te sparen : twee derde van de bevolking is immers afhankelijk van deze haven om te voorzien in basisbehoeften zoals voedsel en medicijnen.

Dokters van de Wereld werkt al sinds 2007 in Jemen.  We ondersteunen er 5 zorgstructuren in de regio’s van Sana’a en Ibb. We leveren medisch materiaal en medicijnen en hebben urgentiemissies opgericht.  Sinds eind 2015 is een team van Dokters van de Wereld actief om vernietigde medische structuren te herstellen en opnieuw operationeel te maken.  We focussen ons hierbij ondermeer op het bestrijden van ondervoeding bij kinderen, het behandelen van chronische ziektes en het verlenen van psychologische hulp aan slachtoffers.

Ondertekenaars : Action Contre la Faim, Internationale allianie voor de rechten van de mens, CARE International, FIDH (Internationale Liga van de Rechten van de Mens), Handicap International, Liga van de rechten van de mens, Dokters van de Wereld, Norwegian Refugee Council, Oxfam Frankrijk, Refugees International, Relief International, Saferworld, Sisters' Arab Forum for Human Rights, SumOfUs.

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

TVA: BE 0460.162.753