NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

Democratische Republiek Congo
Vrouwen & Empowerment

Einde contract met Panzi Ziekenhuis : Dokters van de Wereld blijft actief in de strijd tegen seksueel geweld in Congo

Vanaf 31 maart coördineert Dokters van de Wereld niet langer de dienst “Overlevers van Seksueel geweld”  in het Panzi Hospitaal van Nobelprijswinnaar Dr. Denis Mukwege. De Zweedse NGO PMU, die voor de komst Dokters van de Wereld al actief was in het ziekenhuis, zal de coördinatie overnemen. Na meer dan 7 jaar samenwerking is het tijd om de balans op te maken en  nieuwe vormen van samenwerking in te voeren.

 

Dokters van de Wereld is  trots 7 jaar lang aan de zijde van Dr. Mukwege mee te hebben gestreden tegen (seksueel) geweld:

  • Van januari 2015 tot december 2021 hielpen we 10.204 mensen op de dienst "Overlevers van seksueel geweld"
  • Tussen 2017 en 2021 behandelden we 1.040 zwangerschappen als gevolg van een verkrachting. 
  • In 2021 waren 359 overlevers van seksueel geweld minderjarig, wat neerkomt op 32% van de opgenomen patiënten

In de provincie Zuid-Kivu wordt verkrachting al lang als oorlogswapen gebruikt. Het is  een wijdverspreide praktijk geworden van militieleden, rebellen, gewapende groepen en voormalige kindsoldaten. De slachtoffers zijn talrijk en soms erg jong, soms niet ouder dan 10 jaar.

Alles in 1 zorgcentrum

De samenwerking tussen Dokters van de Wereld en Panzi maakte een holistische behandeling van de overlevers mogelijk: op één en dezelfde plek konden slachtoffers terecht voor medische en chirurgische zorg, psychosociale zorg, sociaaleconomische reïntegratie én juridische bijstand.

Opschalen en innoveren

Dokters van de Wereld is overtuigd van de doeltreffendheid van dit model en bouwt het uit in andere regio's van Congo, waaronder meer  landelijke gebieden. We zijn  momenteel actief in Uvira, in het zuiden van de provincie Zuid-Kivu en blijven van daaruit patiënten  begeleiden naar het Panzi-hospitaal.

 

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753