NOODHULP GAZA

Deze crisis moet nu stoppen. Jouw gift kan echt het verschil maken om de ontheemde bevolking en onze collega's in Gaza te helpen.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Kinderen in kwetsbare situaties

Een avond op de medische consultaties van Dokters Van de Wereld op het Winterplan voor dakloze gezinnen

Met temperaturen die zakken tot ver onder het vriespunt wordt het deze week bitterkoud. Voor de meeste kindjes betekent de kou winterpret en ravotten in de sneeuw. Maar sommige kindjes kijken met een bang hart naar de sneeuw. Zoals de dakloze kindjes die Dokters van de Wereld deze winter verzorgt in de opvangcentra in België.

Koningstraat, zondagavond...

Dokter Antigone is vanavond de arts die medische hulp verleent aan de dakloze kinderen die slapen in de winteropvang. Haar eerste patiëntje is Malik, een achtjarig jongetje met grote konijnenpantoffels en grote melancholische ogen. “Malik is verzwakt, heeft koorts en een keelinfectie.” vertelt de arts terwijl ze zijn temperatuur opmeet “Dit is geen plek voor kinderen.” Vervolgt ze “Kinderen hebben een thuis nodig, stabiliteit, warmte en een eigen bed. Op straat leven is rampzalig voor die jonge lijfjes. Kinderen zoals Malik lopen twee keer meer kans op bloedarmoede, neurologische stoornissen, tandproblemen, huidziekten.”

Terwijl Malik zijn koorts laat opnemen, zitten andere kindjes stilletjes te wachten op hun beurt in de wachtzaal. Eentje verbijt de pijn van een ontstoken tand. Het leven op straat eist een hoge mentale tol bij deze piepjonge daklozen: veel meer dan ‘gewone’ kinderen kampen ze met psychologische problemen zoals angst, depressie en leerproblemen. “Als het leven als dakloze voor een volwassene al zwaar is, dan is dat voor een kind ondraaglijk.”

Als het leven als dakloze voor een volwassene al zwaar is, dan is dat voor een kind ondraaglijk.

Meer dan zorg

De aanwezigheid van Dokters van de Wereld is dan ook broodnodig, vindt Dr. Antigone “Omdat we hier maanden naeen zijn, kunnen we een zorgband opbouwen met deze kinderen en hun ouders. We geven niet enkel medische hulp en medicijnen, maar zorgen ervoor dat de kinderen na het Winterplan opnieuw toegang hebben tot een huisarts, het zorgsysteem en medicijnen, zoals alle andere kindjes in ons land.”

Maar wat misschien wel het belangrijkst is, is de aandacht die Malik vanavond krijgt. De onthaalmedewerkers geven hem koekjes en thee, de arts neemt extra veel tijd voor hem, alle vrijwilligers doen alles opdat Malik zich speciaal voelt, weet dat hij er toe doet. Als Malik na een halfuur uit het kabinet stapt met zijn grote konijnenpantoffels heeft hij opnieuw een kleine glimlach op zijn gezicht: hopelijk heeft hij vannacht mooie dromen.

Dokters van de Wereld is 6 avonden per week aanwezig met een team van artsen en onthaalmedewerkers in alle daklozencentra in de hoofdstad. Onze medische consults zijn gratis en we betalen alle medicijnen en gespecialiseerde behandelingen. Dit kunnen we enkel dankzij jouw hulp. Dankzij jouw hulp kunnen we de apotheekfacturen betalen, gespecialiseerde hulp financieren en dakloze kindjes zoals Malik erbovenop helpen.

Maak mee het verschil voor Malik en de andere dakloze kinderen en doe nu een gift voor Dokters van de Wereld!

Ik doe een gift

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11EF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753