U heeft nog...

OM EEN FISCALE KORTING VAN 45% TE ONTVANGEN

 

Oorlogen. Conflict. Groeiende ongelijkheid. Klimaatverandering.

De wereld is ziek

Samen kunnen we haar genezen.

 

IK DOE EEN GIFT

België
Mensen aan de rand van de samenleving

Dokters van de Wereld is dringender dan ooit op zoek naar medische én niet medische profielen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië

Met de winter voor de deur stijgt de vraag naar onderdak. Heel wat projecten staan onder druk. Daarom is onze ngo dringend op zoek naar artsen, verpleegkundigen en niet-medische profielen ter versterking van de teams die de permanenties verzekeren.

Net als elk jaar in deze periode is de druk op onze medewerkers in de zorgcentra, de opvangcentra waar we consultaties houden en onze medibussen extra hoog door de toenemende noden en stijgende werklast. Daklozen, mensen zonder papieren, vluchtelingen en mensen in precaire situaties staan letterlijk in de kou. Sommigen moeten zelfs buiten slapen.

Alleenstaande mama’s met kinderen, alleenstaande mannen, niet-vergezelde minderjarigen, druggebruikers, sekswerkers … Iedereen heeft recht op kwaliteitszorg. Zo zijn er honderden mensen met een zware rugzak die bij ons aankloppen omdat ze een chronische ziekte of lichte verkoudheid hebben. En wij willen echt alles doen om hen te helpen. Vandaag moeten bijna al onze projecten hun vrijwilligersteams versterken. Niet alleen in Brussel, maar ook in Vlaanderen en Wallonië.

Dokters van de Wereld België kan momenteel rekenen op 400 vrijwilligers om al haar projecten in België te doen draaien. Maar om in de best mogelijke omstandigheden te werken en een maximum aan patiënten te behandelen, zou de hulp van zo’n 100 extra vrijwilligers zeer welkom zijn.

In Brussel: 2 keer meer consultaties in de opvangcentra

“Dit jaar willen we in Brussel het aantal consultaties in de opvangcentra verdubbelen. We zien gemiddeld 7 personen per permanentie. Maar voor 1 permanentie hebben we 4 vrijwilligers nodig (1 medisch profiel en 3 niet-medische profielen). Per maand organiseren we in totaal 20 permanenties. We hebben dus elke maand 60 vrijwilligers nodig: 15 artsen, 3 verpleegkundigen en 42 onthaalmedewerkers. Zo zouden we elke maand ongeveer 140 consultaties kunnen houden voor mensen die anders geen toegang hebben tot gezondheidszorg”, aldus Maité Machado, coördinatrice van de noodopvangscentra. 

In Vlaanderen: het CoZo zoekt artsen en ‘crowd workers’

An Van Immerseel, Medical focal point in Antwerpen: “In het CoZo (centrum voor onthaal, zorg en oriëntatie) in Antwerpen, zijn we het hele jaar door op zoek naar artsen om de permanenties te verzekeren, maar ook naar een tandarts. Op dit moment zoeken we ook actief naar ‘crowd workers’, i.e. eerstelijnsmedewerkers die de patiënten ontvangen en zo het werk van de onthaalmedewerkers in het centrum verlichten.”

De mensen hier hebben het bijzonder zwaar te verduren, maar de samenleving is bikkelhard. Dat is ‘sociaal geweld’... Al deze mensen hebben ons nodig. Ze zijn ook bijzonder dankbaar voor de hulp die wij hen bieden.

Een solidaire inzet

Dr. Dominique Pestiaux werkt al 5 jaar als vrijwilliger voor Dokters van de Wereld en verzorgt momenteel consultaties in La Louvière en Bergen. De samenleving wordt steeds harder, maar hij blijft gemotiveerd dankzij de band binnen de teams en de algemene solidariteit: “De mensen hier hebben het bijzonder zwaar te verduren, maar de samenleving is bikkelhard. Dat is ‘sociaal geweld’. Tijdens mijn consultaties ontmoet ik veel jongeren met ernstige mentale problemen. Al deze mensen hebben ons nodig. Ze zijn ook bijzonder dankbaar voor de hulp die wij hen bieden.”

Alle jobs: 
Médecins du Monde - Dokters van de Wereld Jobs (cvwarehouse.com)

 

1212 111111 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753