Democratische Republiek Congo
Vrouwen & Empowerment

Dokter Denis Mukwege in de kantoren van Dokters van de Wereld

Dokters van de Wereld had op 12 juni de eer om Dokter Denis Mukwege, oprichter van het befaamde Panzi Hospitaal in Bukavu, te ontvangen in de kantoren van Dokters van de Wereld.

Zijn bezoek op de hoofdzetel was een primeur voor Dokters van de Wereld, die sinds drie jaar samenwerkt met Dr. Mukwege. De centrale vraag tijdens de vergadering met de partners: welke rol kan Dokters van de Wereld (blijven) spelen in de strijd tegen het seksueel geweld in Oost-Congo?

Een vraag die ons bracht tot andere vragen:

  • Hoe kunnen we de bevolking sensibiliseren en helpen in de strijd tegen seksueel geweld in een context van straffeloosheid en een gebrek aan middelen om de slachtoffers te helpen?
  • Hoe kunnen we het holistisch model van het Panzimodel ook elders toepassen (medische, psychische, juridische en socio-professionele begeleiding)?

De conclusie: Dokters van de Wereld moet zich blijven focussen op haar kernmissie: de medische behandeling van de patiënten en getuigenissen verzamelen. Getuigenissen die ook gebruikt kunnen worden in de rechtbank, zodat de daders gestraft worden en de waardigheid van de slachtoffers hersteld wordt.

Al 20 jaar is Zuid-Kivu het toneel van een groot conflict waarbij seksueel geweld steeds vaker voorkomt en gebruikt wordt als oorlogswapen. In 1999 opgericht door Dokter Mukwege, hielp het PanziHospitaal al meer dan 50.000 overlevers van seksueel geweld.

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753