België
Mensen aan de rand van de samenleving

De Koning op bezoek bij het Winterpan

Op 8 januari hadden zowel de daklozen van het opvangcentrum in Etterbeek en de medewerkers de eer de koning ontvangen. Hij  kwam  persoonlijk langs om hen een bezoekje te brengen.

In het kader van het winterplan 2019-2020 zorgen la Croix-Rouge de Belgique, CAW Brussel en Dokters van de Wereld er samen voor dat er tussen 1 december en 31 maart in het centrum iedere nacht 250 mensen opgevangen kunnen worden. Doordat mensen de mogelijkheid hebben er een maand te verblijven, kunnen ze tijdens hun verblijf een psychosociaal begeleidingsprogramma volgen dat aangepast is aan hun individuele situatie. Dit maakt het mogelijk de nodige stappen te ondernemen om toegang tot gezondheidszorg in België te maken.

Gedurende de avond had de koning de mogelijkheid om met Maite Machado te spreken. Zij is verantwoordelijk voor de noodopvang van Dokters van de Wereld. Ze benadrukte het belang van de nauwe samenwerking tussen la Croix-Rouge-CAW en Dokters van de Wereld:  ‘De medische urgentie is minder groot wanneer mensen kunnen rusten en verzorgd worden. Dit geldt op sociaal niveau, maar we merken ook dat het aantal aanvragen voor urgente medische hulpverlening  afnam.  

In 2019 werden in totaal 47 medische consultatie diensten georganiseerd (januari-maart en november-december). Tijdens deze diensten hadden 220 patiënten contact met een arts. 89% van hen had geen toegang tot gezondheidszorg. Voor 60% van de patiënten werd een verzoek om urgente medische hulpverlening ingediend.

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753