18%
van alle Oostendenaars komt (erg) moeilijk rond
75
huisartsen voor 90.000 inwoners in Oostende
900
daklozen in Brugge
90%
minder migranten op doorreis in Zeebrugge

Oostende & Brugge

 

Onze zorgantennes in Oostende & Brugge

 

Elke week staat een vrijwillig team van artsen en verplegers klaar om mensen te helpen die geen doktersconsult en medische zorg kunnen betalen. Dat doen we in samenwerking met het Brugse OCMW en het Oostendse Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW), die plaats maakten voor onze zorgantennes in hun inloopcentra.

In 2022 kwamen aanzienlijk meer Belgen in armoede langs op onze zorgantenne: een gevolg van de armoede-indicatoren die inOostendeeen stuk roder kleuren dan in de rest van West-Vlaanderen. Daarnaast verwelkomen we dakloze mensen uit de regio, mensen zonder papieren en in mindere mate migranten onderweg naar Engeland.

Interview: Paul en Martine werken als vrijwilliger in onze Oostendse zorgantenne

Zeebrugge

 

Onze zorgantenne in Zeebrugge

 

De medische antenne van Dokters van de Wereld in Zeebrugge richtte zich de afgelopen jaren op migranten die vanuit onze kust de gevaarlijke oversteek wagen naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is nog steeds het geval, maar door de sterke daling van het aantal migranten in de regio (zie kerncijfers), zagen we in 2022 een stuk minder patiënten op onze consultatie. Elke maandagmiddag blijven onze vrijwillige artsen uit de regio evenwel onverwijld gratis medische zorg verlenen aan mensen die er vaak slecht aan toe zijn. Onze antenne is gevestigd in de pastorie van pastoor Fernand Maréchal, die zich al vele jaren belangeloos inzet voor de migranten maar ook voor lokale mensen in armoede. Naast medische zorg, kunnen zij in de pastorie terecht voor kledij, voedsel en een douche.

Help mee

Help mee

Doe een gift

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753