Vrouwen & Empowerment

veilig bevallen wanneer je wil in Gao en Menaka

Mali

57
ondersteunde & uitgeruste zorgcentra (35 in Gao, 22 in Menaka)
19.432
zwangere vrouwen in 2018 onderzocht door onze artsen
3109
meisjes en vrouwen geholpen met een contraceptiemethode

Context


Waarom dit project

 

Noord-Mali is een harde plek om moeder te worden: eindeloze woestijngebieden, armoede, voedselcrisissen en periodes van grote droogte wisselen elkaar af. Bovendien zinderen de regio’s Gao en Menaka tot op de dag van vandaag na van gewapende conflicten in 2012 en 2013. In Mali sterven per 100.000 geboortes 587 vrouwen. Thuisbevallingen, armoede en grote afstanden naar de zorgcentra die vaak niet goed uitgerust zijn, liggen mee aan de basis van dit cijfer.

58,5 jaar
levensverwachting
81 jaar in België
0.442
menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
175
op de wereldranglijst
van de 188 landen

Acties

Twee medewerkers van Dokters van de Wereld hebben hun rug naar de lens gekeerd. Ze zitten onder een afdak dat hen van de zon afschermt, omringd door vrouwen en kinderen.

wat doen we


In Noord-Mali geven we elke dag de seksuele en reproductieve gezondheid van (toekomstige) mama's in de regio een boost.

Sensibilisering

 

De eerste stap om verandering te brengen, is de lokale bevolking bewustmaken. Daarvoor werkt Dokters van de Wereld samen met traditionele, lokale vroedvrouwen die het vertrouwen van Malinese gezinnen genieten. Wij leiden ze op om de complicaties bij een zwangerschap te leren herkennen en moedigen hen aan om de zwangere vrouwen te adviseren om naar onze gezondheidscentra te komen. In deze gezondheidscentra kunnen de vrouwen gratis artsen en verpleegkundigen consulteren, zowel voor, tijdens als na hun zwangerschap.

Wij organiseren ook opleidingen, praatgroepen en sensibiliseringscampagnes over gezinsplanning en contraceptie. Onze ploegen geven de vrouwen alle nodige informatie om hen te helpen op eigen kracht de juiste keuze te maken voor zichzelf en hun baby. Wie wil, kan nadien ook samen met onze medewerkers nagaan welk contraceptiemiddel het meest geschikt is.

 

FAMILIALE PLANNING

 

38% van de meisjes in Mali wordt moeder voor hun 18e verjaardag. Culturele tradities maar ook het feit dat contraceptiemethodes onvoldoende beschikbaar zijn, zitten hier voor veel tussen: 17% van de Malinese vruchtbare vrouwen wil een zwangerschap vermijden maar heeft geen toegang tot contraceptie. Door meisjes en vrouwen op een open, niet-opdringerige manier te sensibiliseren over zwangerschapsplanning, informeren we hen over de mogelijkheden van familiale planning en vroegtijdig moederschap. Wie wil, kan achteraf terecht bij onze dokters en verpleegkundigen om onder begeleiding een contraceptiemethode te kiezen. In 2018 begeleidden we  zo 3109 meisjes en vrouwen naar een contraceptiemethode naar keuze.

gezondheidscentra

 

Door onze aanwezigheid maken we bevallen en zwanger zijn een pak veiliger. We werken in 57 zorgcentra die we opnieuw hebben uitgerust en ondersteunen met medicatie en medisch materiaal. In een degelijke klinische setting kunnen vrouwen voor, tijdens en na de zwangerschap  terecht bij onze lokale dokters en verpleegkundigen. We investeren doorlopend in opleidingen van deze lokale medewerkers. Dat vinden we duurzamer dan het sturen van expats. In 2018 verleenden onze collega’s prenatale zorg bij 19.432 vrouwen en bevielen 5519 vrouwen in een veilige, klinische setting.

Wie ver woont van de zorgcentra kan terecht in onze mobiele klinieken, die de verste uithoeken van het land doorkruisen.

 

Help mee

Geef mee

Doe een gift die mama's en kinderen in Noord-Mali helpt

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 

1212 AERF

 

Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12 en de VEF.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753