Vrouwen & Empowerment

Zorg voor vrouwen en kinderen in Gao en Ménaka

Mali

45
zorgcentra opnieuw uitgerust (24 in Gao, 21 in Menaka)
10.189
zwangere vrouwen onderzocht door onze artsen
4.089
vrouwen geholpen met bevallen, in aanwezigheid van gekwalificeerd personeel

Context


Waarom dit project

 

In Noord-Mali kampen toekomstige mama’s met een hele reeks obstakels waardoor ze moeilijk aan zorg geraken: een taai woestijnklimaat, politieke instabiliteit, groeiende onveiligheid en een zorgsysteem dat slecht is aangepast aan hun specifieke noden. Daarbij komt nog dat prenatale zorg helemaal geen deel uitmaakt van de lokale cultuur: medische begeleiding tijdens de bevalling is verre van een evidentie.

58,5 jaar
levensverwachting
81 jaar in België
0.442
menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
175
op de wereldranglijst
van de 188 landen

Acties

Twee medewerkers van Dokters van de Wereld hebben hun rug naar de lens gekeerd. Ze zitten onder een afdak dat hen van de zon afschermt, omringd door vrouwen en kinderen.

wat doen we


In Noord-Mali geven we elke dag de seksuele en reproductieve gezondheid van (toekomstige) mama's in de regio een boost.

Sensibilisering

 

De eerste stap om verandering te brengen, is de lokale bevolking bewustmaken. Daarvoor werkt Dokters van de Wereld samen met traditionele, lokale vroedvrouwen die het vertrouwen van Malinese gezinnen genieten. Wij leiden ze op om de complicaties bij een zwangerschap te leren herkennen en moedigen hen aan om de zwangere vrouwen te adviseren om naar onze gezondheidscentra te komen. In deze gezondheidscentra kunnen de vrouwen gratis artsen en verpleegkundigen consulteren, zowel voor, tijdens als na hun zwangerschap.

Wij organiseren ook opleidingen, praatgroepen en sensibiliseringscampagnes over gezinsplanning en contraceptie. Onze ploegen geven de vrouwen alle nodige informatie om hen te helpen op eigen kracht de juiste keuze te maken voor zichzelf en hun baby. Wie wil, kan nadien ook samen met onze medewerkers nagaan welk contraceptiemiddel het meest geschikt is.

gezondheidscentra

 

Door onze aanwezigheid maken we bevallen en zwanger zijn een pak veiliger. We werken in 45 zorgcentra die we opnieuw hebben uitgerust en ondersteunen met medicatie en medisch materiaal. Mama’s kunnen er terecht voor gratis consultaties bij een dokter en verpleegkundige, voor, tijdens en na de zwangerschap.

Wie ver woont van de zorgcentra kan terecht in onze mobiele klinieken, die de verste uithoeken van het land doorkruisen.

Help mee

Geef mee

Doe een gift die mama's en kinderen in Noord-Mali helpt

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

Contacteer ons

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

TVA: BE 0460.162.753