Mensen onderweg of op de vlucht

In de leefwereld van de Romagemeenschap in Kroatië

Kroatië

2.247
dienstverleningen
691
volwassenen geholpen
649
kinderen geholpen
6
kampen

De situatie

 

De situatie

 

 

De Roma-gemeenschap in de Europese Unie telt 6 miljoen mensen. Helaas worden zij nog altijd naar de rand van de samenleving geduwd, letterlijk en figuurlijk, en worden ze systematisch geconfronteerd met discriminatie omwille van hun afkomst, taal, cultuur of economische situatie. Deze bijzonder kritieke situatie heeft een grote impact op de toegang tot zorg. Volgens een rapport van het Europees Bureau voor de grondrechten sterft een Roma-vrouw in Kroatië gemiddeld 15,7 jaar vroeger dan een gemiddelde vrouw in het land.  

Kroatië telt momenteel tussen de 30 en 40.000 leden van de Roma-gemeenschap. Een derde van hen woont in de regio Medjimurje, een plattelandsregio in het Noorden van het land. Het is op die plek dat Dokters van de Wereld intensieve en multidisciplinaire outreachprogramma’s heeft opgezet in 6 kampen.

78,87 jaar
gemiddelde levensverwachting
81 jaar in België
0.858
menselijke ontwikkelingsindex
0,896 in België
53e
op de wereldranglijst
van de 191 landen

Wat wij doen

Wat wij doen

 

Mobiele teams met verpleegkundigen, vroedvrouwen, kinderartsen en gynaecologen trekken naar de 6 verschillende kampen. Zij worden ondersteund door maatschappelijk werkers, psychologen en cultureel bemiddelaars uit de Roma-gemeenschap zelf. Dat laatste is erg belangrijk: onze collega’s uit de Roma-gemeenschappen kennen immers de taal, gewoonten en specifieke noden van de gemeenschap. Zo zorgen ze voor een echte brugfunctie en vertrouwensband.

Daarnaast zorgen we ervoor dat de leden uit de Roma-gemeenschap begeleid worden naar gespecialiseerde diensten van de publieke zorg. Hierbij gaat het vooral over kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een handicap of complexe zorgnoden.  Kinderen vormen het hart van dit project: in totaal werden 813 kinderen door ons begeleid. 230 van hen kampte met een ontwikkelingsstoornis of het risico daarop.

Belangrijk om weten: onze outreach-diensten zijn ook toegankelijk voor kwetsbare mensen van de lokale bevolking die kampen met moeilijkheden om aan zorg te raken. Zo krijgt iedereen in de gemeenschap de nodige toegang tot zorg.

Help mee

Geef mee

Doe een gift

Doe mee

Deel je talent en word deel van Dokters van de Wereld

Blijf mee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Dokters van de Wereld
Zij steunen ons

 


Dokters van de Wereld is lid van het Consortium 12-12, 11.11.11VEF en Donorinfo.

Contactez-nous

Dokters van de wereld

Doe een gift: BE26 0000 0000 2929

 

Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
+32 (0) 2 225 43 00
info@doktersvandewereld.be

 

BTW: BE 0460.162.753